Opava: Okolí Stříbrného jezera se konečně dočká revitalizace

06.04.2020 13:07

Projekt revitalizace Stříbrného jezera, na který Opavané čekají již dlouhou řádku let, se konečně rozjede. V následujících 18 měsících projde okolí jezera, kterému místní neřeknou jinak než Sádrák, řadou proměn.

Opava: Okolí Stříbrného jezera se konečně dočká revitalizace
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

V březnu podepsalo Ministerstvo financí, které je investorem stavby, smlouvu se zhotovitelskou firmou Metrostav. Ta v uplynulých dnech vykácela stromy v místech, kde bude začátek a konec lávky a podchod. "Jednalo se konkrétně o 20 lip, které byly ve špatném zdravotním stavu, obrostlé jmelím a se spoustou suchých větví, "  uvedla mluvčí města Lada Dobrovolná.

„Nyní budou zhruba dva měsíce probíhat projekční práce. V průběhu června se pak začne s přípravou výstavby mostu a dalšími pracemi, ale v úseku od cesty do Městských sadů. Letošní letní sezóna tak nebude narušena, lidé se budou moci i přes zahájení prací u jezera nadále rekreovat,“ vysvětlil primátor města Tomáš Navrátil.

V rámci projektu projde lokalita Stříbrného jezera celkovou rekultivací, která zahrnuje terénní a krajinářské úpravy včetně úprav břehů jezera, vybudování splaškové kanalizace, aby bylo možné zřídit toalety, vodovodu, veřejného osvětlení, přístupových chodníků a vstupů do vody. „Jeho hlavní součástí je výstavba chybějící dopravní a technické infrastruktury, která zajistí lepší a bezpečnější dostupnost lokality pro chodce a cyklisty. Nová lávka přes řeku Opavu umožní propojení lokality jezera s Městskými sady,“ doplnil primátor města. Pod ulicí Rolnickou pak bude vybudován podchod. V blízkosti vodní plochy vyroste přírodní areál dětský svět s brouzdalištěm a atrakcemi pro nejmenší.

„Po podpisu smlouvy jsme převzali pracoviště a ve spolupráci s Technickými službami provedli skácení dřevin v úseku, kudy povede most a podchod. To bylo nutné udělat ještě v březnu do skončení období vegetačního klidu. Pokud bychom to nyní nestihli, museli bychom čekat do listopadu. Teď se stavba fyzicky zastaví, po domluvě s radnicí začneme s rekultivací samotného jezera až po rekreační sezóně. Navíc nechceme omezovat ani provoz na Rolnické s ohledem na uzávěry v okolí. Do té doby musíme dopracovat výrobní dokumentaci lávky přes Opavu a podchodu pod cestou. Budeme se primárně soustředit na práce od řeky po silnici, případně na přípojky. Od podzimu bychom pokračovali přímo na březích jezera a okolních plochách. Na veškeré práce máme rok a půl, věřím, že se nám podaří skončit v termínu,“ řekl regionální ředitel firmy Metrostav a.s. Marek Veselý.

Celá stavba, která je hrazena z rozpočtu Ministerstva financí, si vyžádá náklady ve výši cca 142 milionů korun. Částku 23,5 milionu z této sumy vložilo do projektu město Opava, jedná se o podíl na výstavbě lávky.

„Už se velmi těším, až bude projekt dokončen a lidé budou moci odpočívat, relaxovat a sportovat v příjemném prostředí. Stříbrné jezero je již nyní vyhledávaným místem Opavanů i turistů a věřím, že po rekultivaci jeho atraktivita ještě vzroste,“ uzavřel primátor Tomáš Navrátil.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…