Ostrava: Na radnici se diskutovalo o kvalitě ovzduší

07.04.2011 19:46

Odborníci, zabývající se kvalitou ovzduší, se ve středu 6. dubna sešli v Radnici města Ostravy se zastupiteli města, zástupci kraje a Ministerstva životního prostředí ČR na pracovním semináři ke stavu ovzduší v Ostravě. Seminář, na němž byly předneseny k diskusi odborné příspěvky, zahájil primátor města Petr Kajnar.

Ostrava: Na radnici se diskutovalo o kvalitě ovzduší

„Aktuální situace se špatným ovzduším na Ostravsku potřebuje co nejrychlejší možné a komplexní řešení a spolupráci všech zainteresovaných subjektů, v opačném případě je ohrožen rozvoj města Ostravy," podotkl primátor Kajnar. Jako první přednášející vystoupil vedoucí ochrany čistoty ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě Libor Černikovský se zprávou o sledování a hodnocení kvality ovzduší. Vyplynulo z ní například i to, že znečištění ovzduší v roce 2010 bylo o 5-10 % nižší než v roce 2009. Letošní novinkou v české legislativě je i sledování limitů polétavého prachu PM2,5. O prachových částicích PM10 a vlivu překročení jejich imisního limitu na úmrtnost a četnost hospitalizací obyvatel hovořila ředitelka Krajské hygienické stanice Helena Šebáková. Nejohroženějšími skupinami obyvatel jsou děti do 5 let a dospělí nad 60 let. Na ni navázal její kolega ze Zdravotního ústavu Jiří Bílek. Připomněl, že emise tuhých znečišťujících látek v ovzduší od roku 1970 dramaticky poklesly (téměř 50x). Uvedl také fakta o vlivech jednotlivých zdrojů znečišťování na výskyt částic PM10 v ovzduší. V posledních letech se snižuje vliv průmyslových zdrojů, naopak významně stoupá vliv lokálních topenišť, podíl dopravy zůstává na stejné úrovni.

Náměstek primátora Dalibor Madej připomněl, že aktivity města Ostravy ke zlepšení kvality ovzduší jsou limitovány současnou legislativou. Aktivity kraje v této oblasti představil náměstek hejtmana Miroslav Novák, který zároveň poukázal na efektivitu Deklarace porozumění, díky níž velcí průmysloví znečišťovatelé dobrovolně regulují výrobu ještě před vyhlášením signálu regulace. Jeho kolega Tomáš Koryta pak připomněl některá fakta o tzv. integrovaných povoleních. Kroky Ministerstva životního prostředí v oblasti ochrany ovzduší přiblížil náměstek ministra Ivo Hlaváč, který hlavně prezentoval Akční plán MŽP pro Moravskoslezský kraj na rok 2011, který má řešit nedostatečnou legislativu ve vztahu k životnímu prostředí. Se svým komentářem k následné diskuzi přispěl také Pavel Bartoš z Krajské hospodářské komory a prezentační část uzavřel Petr Baranek ze společnosti ArcelorMittal Ostrava, který přítomné seznámil s projekty společnosti k snížení emisí do ovzduší. Seminář měl za cíl podpořit diskuzi všech zainteresovaných subjektů na téma alarmujícího stavu životního prostředí na Ostravsku.

Další zprávy z Ostravy čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…