Ostrava: Nový památník uctí veterány světových válek i novodobých konfliktů

15.02.2019 11:48

Ostrava připravuje vyhlášení další architektonicko-výtvarné soutěže na Památník válečných veteránů, který bude umístěn v parku Čs. letců v Moravské Ostravě. O podrobnostech informovala náměstkyně primátora pro investice Zuzana Bajgarová.

Ostrava: Nový památník uctí veterány světových válek i novodobých konfliktů
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Nový památník má důstojně připomínat společně veterány z první a druhé světové války i novodobé veterány – občany Ostravy a Moravskoslezského kraje, kteří nasadili a mnozí z nich i ztratili své životy v boji za národní svébytnost, svobodu a demokracii.

„Do veřejného prostoru chceme umístit kvalitní umělecké dílo, které bude důstojnou poctou veteránům, ale také reprezentací města Ostravy. Věřím, že se nám podařilo navrhnout kvalitní soutěžní porotu, které na nejbližším jednání předložíme návrh soutěžních podmínek a počítáme s tím, že na základě odborné diskuze by mohlo dojít k jejich zpřesnění či úpravě,“ řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová s tím, že město v soutěži nechce podmínkami svazovat umělce. „Necháme tyto věci na odbornících, památník může být z klasických nebo přírodních materiálů, jen máme podmínku dlouhodobosti. Nápad zřídit takový památník vzešel od ředitele Krajského vojenského velitelství v Ostravě plukovníka Jaroslava Hrabce,“ dodala náměstkyně Zuzana Bajgarová.

„Předpokládáme, že náklady na vybudování památníku budou dva miliony korun, po diskuzi s porotci by ale mohlo dojít ještě k úpravě této částky. Pro účastníky potom máme doporučení, aby respektovali nejen částku určenou na realizaci návrhu, ale také ochranná pásma stromů, která jsou vyznačena v soutěžním podkladu,“ upřesnila Zuzana Bajgarová. Na financování se kromě města bude částkami ve výši půl milionu korun podílet Moravskoslezský kraj a městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz.

Tvůrci tří nejlepších návrhů získají finanční odměnu ve výši 20 až 100 tisíc korun. Porota může rozhodnout také o odměnách pro tvůrce neoceněných návrhů, které ale přinesou pozoruhodné dílčí podněty a řešení. Památník by mohl být odhalen na jaře příštího roku.

Prostor musí umožnit konání vzpomínkových akcí

Město již připravilo koncept soutěžních podmínek, a to v návaznosti na vzorové podmínky České komory architektů. Důraz je kladen na účel památníku, požadován je respekt k současnému řešení rekonstruovaného parku, nicméně město připouští i jeho adekvátní úpravy vyvolané soutěžním návrhem. Prostor musí umožnit konání vzpomínkových akcí.

Soutěž město vyhlásí po definitivním schválení soutěžních podmínek porotci a regulérnosti ze strany České komory architektů. Předpokládaný termín je duben 2019.

Porota, jejíž složení schválila rada města, u návrhu posoudí kvalitu celkového řešení umístění v území, komplexní ideově architektonicko-výtvarnou kvalitu návrhu, hospodárnost a ekonomickou přiměřenost zvoleného řešení, trvanlivost a odolnost návrhu s přihlédnutím ke skutečnosti, že se jedná o dílo vystavené klimatu i obecnému užívání.

Porota zasedne v následujícím složení. Řádní členové závislí: Zbyněk Pražák - náměstek primátora města Ostravy, Lukáš Jansa - radní městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, Lukáš Curylo - náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje, Jaroslav Hrabec - ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava. Řádní členové nezávislí: Petr Dub - malíř, Kurt Gebauer - sochař a pedagog, Jakub Ivánek - historik, Tomáš Knoflíček - teoretik umění, Ondřej Vysloužil - architekt.

„Předpokládáme, že náklady na vybudování památníku budou 2 miliony korun, po diskuzi s porotci by ale mohlo dojít ještě k úpravě této částky. Pro účastníky potom máme doporučení, aby respektovali nejen částku určenou na realizaci návrhu, ale také ochranná pásma stromů, která jsou vyznačena v soutěžním podkladu,“ dodala náměstkyně Zuzana Bajgarová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…