Ostrava: Před kavárnou v rohu Prokešova náměstí je nově upravený veřejný prostor

11.07.2021 19:08

Zásadní proměnou prošlo další veřejné prostranství v centru města. V jihovýchodní části Prokešova náměstí je hotová nová parková úprava, zmenšila se vydlážděná plocha, přibylo zeleně.

Ostrava: Před kavárnou v rohu Prokešova náměstí je nově upravený veřejný prostor
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Architektonické řešení prostoru u kavárny vycházelo ze současné kompozice před Novou radnicí. Proto se při rekonstrukci měnila původní zámková dlažba za stejný typ dlažební desky ze žuly, která tvoří i centrální část Prokešova náměstí. Zmenšení zpevněné plochy nám umožnilo vysadit více zeleně, takže prostor nyní působí útulněji a příjemněji. Umístěním posezení a výsadbou stromů jsme také chtěli dát najevo, že se jedná o prostor pro lidi, ne pro zaparkování vozidel návštěvníků kavárny a obchodů, jak tomu bylo doposud,“ řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Rozsáhlé vydlážděné prostranství se zmenšilo na úkor zelené plochy, která se rozrostla o 80 m2. Přibyly tři vzrostlé svítele latnaté, vyvýšený trvalkový záhon olemovaný cortenovým plechem, nový trávník a několik dalších záhonů. Upravena je zeleň i u blízkého památníku.

Předlážděné povrchy se doplnily hraničními zídkami s nasvětlením, novým mobiliářem včetně stojanu na kola, moderních, designových odpadkových košů a zejména lehkých laviček s LED podsvícením a dřevěnými sedáky. Zrekonstruováno a zmodernizováno je veřejné osvětlení, instalovány jsou odvodňovací prvky.

Anketa

Pokud denní počet nakažených covidem-19 opět vzroste do tisíců, budete pro zavírání restaurací a obchodů?

37%
hlasovalo: 9563 lidí

„Úpravy prostranství u kavárny nijak neporušily dva solitérní vzrostlé převislé buky, které rostou v původní zatravněné ploše. Pro novou výsadbu tří svítelů latnatých ve zpevněné ploše u středového posezení se vyhloubily výsadbové jámy v nadstandardní velikosti, aby měly tyto malokorunné stromy dostatečný prostor pro růst třeba i po třiceti letech. Sázely se do speciálního substrátu, jehož součástí je biouhel, který zabezpečí lepší prokořeňování a výživu,“ doplnila náměstkyně Kateřina Šebestová s tím, že biouhel je vyroben z organického odpadu a je plně ekologický. Vzhledem ke svému objemu jímá vodu včetně živin ve velkém množství, proto je neocenitelný pro stromy v městských výsadbách.

Rekonstrukci a revitalizaci části Prokešova náměstí podle projektu architektonické kanceláře Ivana Tachezyho prováděla od loňského podzimu do začátku letošního června společnost Jankostav. Součástí zakázky je i následná péče o revitalizovanou zeleň po dobu tří let. Úpravy navázaly na předchozí rekonstrukci kanalizace, jejíž původně betonové potrubí už bylo ve špatném technickém stavu. Nyní je přespádováno a napojeno na nový kanalizační sběrač.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…