Ostrava: Výstava ukazuje všechny soutěžní návrhy nové koncertní haly

03.10.2019 21:18

Výstava s názvem Koncertní síň pro Ostravu představuje výsledky jedné z nejvýznamnějších architektonických soutěží v historii města. Slavnostně byla zahájena ve středu 2. října v 18 hodin na piazzettě u zastávky Elektra na Nádražní ulici. Veřejnosti je výstava přístupná každý pracovní den až do 1. listopadu v budově bývalého Galexu.

Ostrava: Výstava ukazuje všechny soutěžní návrhy nové koncertní haly
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Podrobné informace k architektonické soutěži i k budoucnosti koncertní haly odprezentoval ostravský primátor Tomáš Macura, ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla, autor výstavy Tomáš Čech a Ondřej Vysloužil, ředitel Městského ateliéru prostorového plánování a architektury MAPPA, který výstavu zorganizoval. V programu vernisáže vystoupili hudebníci Janáčkovy filharmonie Ostrava s úvodními fanfárami Janáčkovy Sinfonietty a Tak pravil Zarathustra od Richarda Strausse.

Vedle vítězného návrhu uznávaného studia newyorského architekta Stevena Holla přiblížuje expozice také další zaslané návrhy. Součástí výstavy jsou videa s názory významných hudebníků, architektů a dalších osobností, kteří se vyjadřují k vizi koncertní haly, a také modelu vítězného návrhu. Pro dotvoření atmosféry je vystaven i historický mobiliář Domu kultury města Ostravy.

Kombinovanou dvoukolovou mezinárodní architektonicko-urbanistickou soutěž na koncertní halu zahájilo město vloni v srpnu. Vítězem se stalo studio Steven Holl Architects z New Yorku s Architecture Acts z Prahy, které už v současnosti na základě smlouvy s městem zpracovává projektovou dokumentaci. Letos v létě, tedy necelý rok od vyhlášení soutěže, návrh vybrala porota složená z renomovaných architektů, přizvaných odborníků a zástupců města.

„Ostravané i návštěvníci města jistě ocení možnost seznámit se podrobně s vítězným návrhem, ale i s představami dalších uznávaných architektů. Osobně jsem vnímal celý příběh významné architektonické soutěže jako velmi silný a věřím, že ho výstava alespoň částečně zprostředkuje široké veřejnosti. Pro Ostravu je skvělou zprávou, že autorem návrhu je studio Steven Holl Architects z New Yorku ve spolupráci s pražskými Architecture Acts. Právě americkému studiu, které má na svém kontě řadu realizací špičkové světové úrovně, se nejlépe podařilo propojit stávající kulturní dům s novou koncertní halou. Vítězný koncept přináší nejen originální architekturu, ale také velmi zajímavé, byť náročné technické řešení, které je šetrné k životnímu prostředí, má dlouhodobou udržitelnost a nabízí nízké provozní náklady," řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Výstava se koná v budově bývalého Galexu na nároží ulic Nádražní a Hollarova. Prostor je od 3. října do 1. listopadu přístupný každý všední den od 14 do 18 hodin. Zájemci mají možnost seznámit se se všemi návrhy, které zkušení architekti z prestižních světových studií do soutěže odeslali. Vedle Steven Holl Architects to dále byli Konior Studio; Henning Larsen Architects; Architecture Studio z Paříže; Nieto Sobejano Arquitectos z Berlína a také Van Dongen – Koschuch Architects and Planners z Amsterdamu. Vstup na výstavu je zdarma.

„Rekapitulujeme architektonickou soutěž, která hledala podobu budoucího sídla Janáčkovy filharmonie. Pro pochopení návrhů je však důležitá prezentace nejen jich samotných, ale i kontextu - příběhu. Proto je věnována pozornost Domu kultury, který je výchozím bodem architektonického řešení, proto jsou dokumentovány snahy o jeho přístavbu nebo samostatné vybudování koncertní síně, proto je různými zástupci odborného a politického světa vysvětlováno, jaká by koncertní síň pro 21. století měla být. Přestože soutěž jako taková probíhala anonymně, nyní má rovněž smysl představit, kdo jsou autoři vítězného návrhu a jakou profesní zkušenost mohou Ostravě přinést. Rádi bychom, aby návštěvníci odcházeli s pocitem porozumění, proč má mít Ostrava důstojný hudební stánek, s vysvětlením, jak si jej představuje, a ujištěním, jak tato očekávání vítězný návrh plní," dodal autor výstavy, architekt Tomáš Čech.

Koncertní hala podle vítězného návrhu by se měla začít stavět v roce 2022. Náklady na realizaci v lokalitě Domu kultury města Ostravy se odhadují na 1,5 miliardy korun bez DPH.

„Ostrava vybudováním nového koncertního sálu posílí svou pozici kulturního centra a zařadí se po bok významným metropolím, které už svou koncertní halu mají. Ty se špičkovou architekturou a akustikou jsou vždy impulzem nejen pro rozvoj kultury a vzdělanosti v daném místě, ale také magnetem pro rozvoj turistického ruchu," uvedl při vyhlášení vítězného návrhu primátor Tomáš Macura.

Ostrava o výstavbu důstojné koncertní haly s perfektní akustikou, dostatečným místem pro posluchače a zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava usilovala desítky let. Kulturní dům, který byl vybudován v letech 1956 až 1961 v duchu moderního klasicizmu, tuto funkci plnohodnotně neplní a již mnoho let se potýká s problémem smysluplného využití a zapojení do současného kulturního života města.

K financování přípravy a realizace této investičně náročné stavby má město speciální účelový fond. Prozatím do něj vložilo z městského rozpočtu částku 250 milionů korun a další peníze budou přibývat. Podepsáním Memoranda o spolupráci se už v roce 2018 k podpoře projektu částkou 600 milionů korun zavázal i český stát, zastoupený Ministerstvem kultury České republiky, a také Moravskoslezský kraj, který přislíbil 300 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…