Otrokovice: Dvoudenní setkání řešilo budoucnost školství

01.04.2023 20:08 | Tisková zpráva

O tom, kam směřovat strategii vzdělávání v regionu, jednali vedoucí pracovníci základních a mateřských škol z ORP Otrokovice. Dalšími nosnými tématy dvoudenního setkání byla chystaná novela zákona o pedagogických pracovnících, nabídka Národního pedagogického institutu ČR pro pedagogy i práce s žáky s odlišným mateřským jazykem v základním či předškolním vzdělávání.

Otrokovice: Dvoudenní setkání řešilo budoucnost školství
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Odbor školství a kultury Městského úřadu Otrokovice uspořádal další z každoročních setkání ředitelů základních a mateřských škol ORP Otrokovice. Ti tak měli příležitost mimo jiné vyslechnout si důležité informace od zástupců z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Národního pedagogického institutu i Krajského úřadu Zlínského kraje.

„Pravidelně pořádáme dvoudenní poradu, abychom zajistili dobrou informovanost ředitelů o novinkách ve školské legislativě. Diskutujeme nad změnami a přidáváme i další témata, například revizi Rámcového vzdělávacího programu, mezipředmětovou implementaci informatiky do školní výuky, vzdělávání pedagogických pracovníků a další. Současně ponecháváme prostor pro vzájemné sdílení zkušeností ať už s ohledem na pedagogickou činnost či provozní záležitosti,“ nastínila obsažená témata Barbora Galatík Šopíková, vedoucí odboru školství a kultury Městského úřadu Otrokovice.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

Důležitou oblastí jsou vždy otázky ohledně financování vzdělávacích služeb. „K tomu sloužil workshop ‚Definování strategie vzdělávání v ORP Otrokovice‘. Tomu jsme věnovali šest hodin intenzivní práce, kdy jsme se snažili vytyčit, kam má směřovat strategie vzdělávání v našem regionu. Hovořilo se o změnách, které přináší a plánuje ministerstvo školství a bude je i financovat. Nicméně hlavní část byla zaměřena na definování oblastí, které považuje vedení škol za důležité a chtěli by se jim věnovat v blízké budoucnosti a to ve spojení s možnostmi financovaní z následujících projektů v rámci Místního akčního plánování,“ přiblížila Barbora Galatík Šopíková.

Řízená diskuse se pak opírala o výsledky proběhlého dotazníkového šetření, které se uskutečnilo v minulých měsících mezi vedením základních a mateřských škol, vedením základních uměleckých škol a domy dětí a mládeže, a pedagogy ORP Otrokovice. Mezi nejdůležitější potřeby ze strany škol patřila kultura a klima školy, psychohygiena a s nimi související vzdělávání pracovníků, možnost využití koučinku, supervize či mentoringu.

Ve vztahu k žákům šlo zejména o kvalitní preventivní programy, vyhledávání, podporu a vedení nadaných žáků, spolupráci s univerzitami, ale například i narůstající potřeby v oblasti logopedie. Dalším tématem, o kterém se diskutovalo, byla podpora kariérového poradenství, založeného na spolupráci s firmami, čerpání inspirace v jiných školách i mezinárodní spolupráce se školami v zahraničí. Výzvou pro všechny je také práce s umělou inteligencí.

„Otrokovice postupují v oblasti školství systematicky. Komunikujeme pravidelně s řediteli škol ať už prostřednictvím tradičních porad nebo nastavených pracovních skupin v rámci projektu Místního akčního plánování. Reagujeme na potřeby škol. Vyhodnocujeme je a požadavky pomáháme implementovat do praxe. Zároveň je naší prioritou pomáhat školám získat finanční prostředky na společné projekty,“ uzavřela vedoucí odboru školství a kultury Městského úřadu Otrokovice Barbora Galatík Šopíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…