Pardubice: Město bude regulovat výstavbu ve Svítkově

20.04.2018 7:38

Pardubice připravily soubor regulačních zásad, které mají korigovat podobu nově vznikající zástavby Svítkov – západ. Cílem města je, aby tato sídelní část získala architektonickou identitu a působila jednotně a bez výstředností.

Pardubice: Město bude regulovat výstavbu ve Svítkově
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Regulační prvky řeší například polohu domu či jeho vzdálenost od sousedních pozemků, do návrhu vzhledu stavby samotné však nijak výrazně nezasahují.

Prostorová regulace je jednou z podmínek prodeje celkem 101 nových parcel ve Svítkově, které žadatel přijme podpisem kupní smlouvy. Budoucí majitele pozemků by však při stavbě neměla nějakým zásadním způsobem omezovat. „Soubor regulačních zásad nijak výrazně nesvazuje návrhy domů samotných, jeho cílem je zejména kultivace nově vznikajícího veřejného prostoru ulic prostřednictvím navržených stavebních čar a dalších detailů, jakými jsou například parametry pro řešení oplocení, skříní přípojek technické infrastruktury nebo pilířů pro poštovní schránky,“ uvádí Aleš Reiský z odboru hlavního architekta pardubického magistrátu.

Díky regulaci by tak nově vznikající zástavba měla získat jednotný vizuální charakter. „Věřím, že zde vznikne krásná nová lokalita, která bude také po architektonické stránce hodnotná. Dříve tomu bylo spíše tak, že co pozemek a majitel, to jiný názor a vkus, což celkovému dojmu nově vznikajících vilových čtvrtí rozhodně nesvědčí. Proto jsme se rozhodli zavést prostorovou regulaci a alespoň nějak podobu této části usměrnit a kultivovat budoucí veřejný prostor, který bude působit přehledně a jednotně,“ podotýká náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

Soubor regulačních pravidel je k dispozici na webu Nadace pro rozvoj město Pardubice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…