Pardubice: Tři diplomy ceny Mosty putovaly do našeho města

23.03.2015 9:37

Za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů se zdravotním postižením bylo letos na prestižní cenu Mosty nominováno 90 osob či institucí z celé republiky.

Pardubice: Tři diplomy ceny Mosty putovaly do našeho města
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Ve čtvrtek bylo na slavnostním galavečeru v Brně oceněno 15 nejlepších a mezi nimi tři zástupci Pardubického kraje. Diplom dostal Pardubický kraj za spolupořádání Burzy filantropie, Integrační fitness club za vývoj a výrobu unikátní řady posilovacích strojů určených pro cvičení osob na vozíku a Michal Hašto za celoživotní nezištnou práci pro zlepšení života osobám se zdravotním postižením.

Pardubický kraj byl mezi pěti nejlepšími v kategorii instituce veřejné správy. „Burza filantropie, kterou Pardubický kraj pořádá společně s Koalicí nevládek Pardubicka, pomohla za tři roky svého fungování získat 3,5 milionu korun na více než 100 prospěšných projektů neziskových organizací, včetně těch, které pomáhají hendikepovaným,“ představil přínos unikátního projektu krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. „Koncept Burzy filantropie vychází z televizního pořadu Den D. Neziskovky tedy se svými projekty usilují o přízeň dárců z řad veřejné správy i soukromých firem,“ vysvětlil přítomným princip fungování Burz filantropie Pavel Šotola. Cenu převzal společně s ředitelkou Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) Janou Machovou, která stála u zrodu burz. V kategorii institucí veřejné správy zvítězily České dráhy s projektem Cestu si objednávám z pohodlí svého domova.

Galavečer, který moderoval Aleš Cibulka, byl překládán do znakové řeči

V kategorii nestátních subjektů si diplom odnesli Tomáš Potůček a Ladislav Mazuch, kteří v Pardubicích provozují unikátní Integrační fitness club, který díky speciálním posilovacím strojům mohou využívat jak lidé s postižením tak i ti bez hendikepu. „Vybudovali jsme posilovnu, která je opravdu pro všechny. Rád bych za podporu poděkoval městu Pardubice, které nám finančně pomohlo,“ řekl Tomáš Potůček, který je sám upoután na vozíku. V této kategorii se vítězem stala Metropolitní univerzita Praha, o. p. s, za program Škola bez bariér.

Ve třetí kategorii – osobnost hnutí osob se zdravotním postižením – si diplom převzal další Pardubák Michal Hašto, člen Sportovního klubu vozíčkářů Pardubice NEZLOMENI, který desítky let bojuje za lepší podmínky pro hendikepované. Vítězkou se stala Jana Hrdá in memoriam za mnohaleté profesionální úsilí a mimořádný přínos při prosazování osobní asistence pro osoby se zdravotním postižením.

Celý galavečer, který moderoval Aleš Cibulka, byl překládán do znakové řeči. Tlumočení se stalo součástí kulturního programu, když vystoupení Ládi Kerndla, Terezy Kerndlové a Hradišťanu s Jiřím Pavlicou proměnili překladatelé v tanec protkaný znakovou řečí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…