Pelhřimov: Muzeum rekordů má nové exponáty

05.03.2020 7:35

Muzeum rekordů přivítalo zimu za okny pravou ruskou balalajkou! Ze sirek ji zhotovil (spolu s dalšími 22 funkčními hudebními nástroji) pan Jiří Bečvář.

Pelhřimov: Muzeum rekordů má nové exponáty
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Díla jsou věrnými kopiemi klasických nástrojů a při jejich výrobě spotřeboval 212 876 zápalek. Do jedinečné kolekce patří patery housle (+ 1 smyčec), viola, violoncello, kontrabas (+ smyčec), zobcová flétna, kytara, 2× ukulele, banjo, tamburína, mandolína, 12strunná mandolína, 2× rumba koule, balalajka, 3× Panova flétna (G dur, D dur a A dur) a buben s paličkami. Ukulele, balalajku a rumba koule nám věnoval do expozice muzea.

Při výrobě používá „systém lepení na kopyto“: v případě balalajky tedy musel nejprve sehnat originální nástroj (prý to byla docela fuška), ten poté polepit izolepou a potáhnout epoxidem a do něj vlepovat a ohýbat zápalky. Postupně takto „osirkoval“ a nasnímal jednotlivé části balalajky a ty potom slepil k sobě. Na rumba koule využil coby předlohu africké dýně kalebasy a pak jednu sirkovou naplnil kamínky a druhou železnými šroubky, aby vyzkoušel, která má lepší zvuk.

Děkujeme velice za krásné nové exponáty! Návštěvníci se na ně (a stovky dalších předmětů) mohou do Pelhřimova přijet podívat každý den od 9 do 17 hodin.

Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…