Písek: První den s novým systémem na registru řidičů byl náročný

06.07.2018 7:36

Dlouhé fronty a několikahodinové čekání, takový byl první den ostrého provozu nového systému pro vyřizování žádostí o řidičské průkazy na úřadech obcí s rozšířenou působností po celé republice. Ani v Písku se přepážkám registru řidičů zvýšený zájem žadatelů nevyhnul.

Písek: První den s novým systémem na registru řidičů byl náročný
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Běžně se za den podá v České republice kolem čtyř až pěti tisíc žádostí o nový řidičský průkaz a přibližně 500 žádostí o karty do digitálního tachografu. V obou případech jsme však v pondělí registrovali trojnásobný nárůst těchto čísel. O řidičský průkaz pořádalo 12 845 řidičů a žádostí o karty do tachografu bylo 1 544,“ říká Jan Paroubek ze státního podniku Cendis, který má změny v agendě vydávání ŘP na starosti.

Nový řidičský průkaz a paměťovou kartu do digitálního tachografu lze získat od 1. července 2018 na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností bez závislosti na místě trvalého bydliště. To se již v novém ŘP neuvádí, a tudíž po přestěhování na jinou adresu se průkaz nemusí měnit. Nadále platí, že výměna dokladu, kterému končí platnost, je zdarma a nově s sebou klienti nemusí nosit ani papírovou fotografii. Systém sám vyhledá a použije fotografii z jiné databáze. V případě, že žadatel změnil vizáž nebo podobenku v databázích zatím nemá, vyfotí ho úředník přímo při vyřizování žádosti.

Na nejbližším úřadu ORP lze tedy od začátku tohoto měsíce vyřídit vydání nového řidičského průkazu, zajistit výpis z evidenční karty řidiče, stav bodového konta a další záležitosti spojené s profesní způsobilostí řidiče. Seznam všech úřadů obcí s rozšířenou působností naleznete ZDE.

„Výměna řidičského průkazu za nový v případě, že končí doba jeho platnosti, je zdarma. Při vydání nového průkazu zaplatíte z původních 50 Kč nově 200 Kč,“ informuje Michal Kovařík, vedoucí odboru dopravy. „Navýšil se také poplatek za zrychlené vydání průkazu do pěti pracovních dnů z 500 Kč na 700 Kč. Částka za vystavení mezinárodního řidičského průkazu zůstává 50 Kč, vydání paměťové karty do digitálního tachografu stojí nadále 700 Kč.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.