Písek: Regenerace sídliště Jih pokračuje, město vybere zhotovitele

19.04.2018 17:16

Město bude vybírat zhotovitele na třetí etapu regenerace sídliště Jih. Na svém dubnovém zasedání schválili písečtí radní zadání veřejné zakázky.

Písek: Regenerace sídliště Jih pokračuje, město vybere zhotovitele
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Radě města byly předloženy upravené podmínky pro veřejné zakázky, protože od schválení zadávací dokumentace v říjnu 2017 došlo k několika zásadním změnám vyplývajícím z novelizace zákona o veřejných zakázkách,“ vysvětluje Jan Venclík z odboru investic a rozvoje.

K téměř roční posunu v realizaci projektu přispěla také skutečnost, že nebyla vyhlášena příslušná dotační výzva na poskytnutí externích zdrojů financování regenerace sídlišť. Tato agenda navíc přešla z Ministerstva pro místní rozvoj ČR na Státní fond rozvoje bydlení. „Důležitou roli hraje i naplánování souběhu stavebních činností s Teplárnou Písek, která ve zmíněné lokalitě provádí výměnu parovodu za horkovod a snahou města je, aby se povrchy komunikací nemusely dvakrát za sebou otevírat,“ dodává Jan Venclík.

Jih je druhým největším sídlištěm v Písku. Žije zde přibližně pět tisíc obyvatel. Stavba se dotkne asi jedné čtvrtiny z nich.

„Ve třetí etapě regenerace je plánovaná oprava komunikace a chodníků v ulici Truhlářská. Na jejím konci by mělo být zhotoveno malé kruhové obratiště pro údržbovou techniku a osobní auta. Dále se počítá s rekonstrukcí veřejného osvětlení a vybudováním nových pěších stezek. Rovněž budou provedeny vegetační úpravy, přeloženy některé inženýrské sítě a umístěn nový mobiliář. Chodníky budou opatřeny bezbariérovými nájezdy,“ informuje místostarosta Josef Knot.

Stavební práce by měly započít letos v červenci. Do konce roku by mohlo být hotovo. Náklady jsou odhadovány na zhruba 12 milionů korun s DPH. Částka je zahrnuta v rozpočtu města na rok 2018. „Město Písek připravuje v souvislosti s tím podání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku z prostředků Státního Fondu rozvoje bydlení pro rok 2018 v rámci programu regenerace veřejného prostoru na sídlištích,“ říká Václav Filip z odboru investic a rozvoje.

Třetí etapa regenerace panelového sídliště Jih navazuje na předchozí dvě části, které jsou již hotové. „První z nich se týkala severní oblasti sídliště a byla provedena v roce 2013. O rok později následovala druhá etapa regenerace. Ta oživila centrální část sídliště. Náklady na obě etapy činily zhruba 14,6 milionu korun. Přičemž čtyři miliony se podařilo získat z dotačních prostředků,“ doplňuje Václav Filip.

Prostřednictvím ankety měli možnost se k zamýšleným realizacím vyjádřit sami obyvatelé sídliště. Na základě jejich podnětů byly například navýšeny počty odpadkových košů a nových laviček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…