Písek: Veřejné osvětlení v centru města bude úspornější

23.04.2018 10:02

Písečtí radní na svém dubnovém zasedání projednali odborný posudek o vhodnosti modernizace části veřejného osvětlení metodou EPC (Energy Performance Contracting) zpracovaný společností SEVEn Energy s.r.o.

Písek: Veřejné osvětlení v centru města bude úspornější
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Na základě posudku byla metoda EPC pro tento projekt, jehož cílem je snížení energetické náročnosti veřejného osvětlení v centru města, vyhodnocena jako příliš nákladná a tím pádem z ekonomického hlediska nevhodná. Úsporná opatření proto budeme řešit jiným způsobem,“ vysvětluje Jan Venclík z odboru investic a rozvoje. „Celkem 35 svítidel, jejichž technický stav je již nevyhovující, bude kompletně vyměněno. Dalších 179 světel projde repasí s náhradou stávajících sodíkových žárovek za LED moduly a u 15 světelných míst bude vyměněn stožár veřejného osvětlení. Tato varianta je podstatně levnější než kompletní náhrada stávajících luceren za nová svítidla.“

Projekt se týká celkem 214 svítidel v ulicích kolem historického jádra města. Aby při úspoře energie byla zajištěna stejná svítivost, budou nové „ledky“ opatřeny speciální optikou, která rozptýlí světlo do stran. Pro oči příjemná oranžová barva světla zůstane také zachována. Většina svítidel začleněných do projektu má charakter historické lucerny s kovovým rámem a ozdobným horním krytem, jen několik svítidel je modernějšího vzhledu.

„Lucerny budou opatřeny technologií, která umožní regulaci světelného výkonu a bude tak zajistěno další snížení spotřeby energie. Svítivost bude částečně tlumena na 70 procent jen v pozdních nočních hodinách a nad ránem, kdy se v ulicích města prakticky nepohybují žádní lidé,“ doplňuje místostarosta Josef Knot. „Rada města rovněž schválila záměr požádat o dotaci na tento projekt z programu EFEKT, což je Státní program na podporu úspor energie na období 2017 - 2021.“ Předpokládané celkové náklady činí zhruba tři miliony korun. Pokud se podaří získat příspěvek, pokryl by padesát procent výdajů.

Energeticky úsporná opatření město Písek uplatňuje průběžně. V roce 2013 bylo vůbec prvním městem v Jihočeském kraji, které začalo s metodu EPC v objektech základních a mateřských škol. Od té doby byla tato opatření vedoucí k výrazné úspoře energií, a tím pádem i financí, realizována také na historické budově radnice, Sladovny, zimního stadionu, Kulturního domu, kina Portyč i Divadla Fráni Šrámka. V roce 2015 bylo provedeno zateplení a výměna oken budovy městského úřadu v Budovcově ulici a v návaznosti na tuto akci mohla být vloni v létě uskutečněna další technická opatření zajišťující zejména hospodárné nakládání s teplem. „Garantovaná úspora financí za energie na uvedených objektech v majetku města byla při zahájení projektů vyčíslena na zhruba 42 milionů korun za deset let,“ říká Josef Knot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…