Plzeň prezentovala svá chytrá řešení na konferenci v Maďarsku

02.10.2021 13:53 | Tisková zpráva

Plzeň se na konci září prezentovala v maďarské Budapešti na konferenci, zaměřené na aktivity spojené s oblastí Smart City. Odborníci představili západočeskou metropoli jako chytré město, jež zrealizovalo čtyři desítky projektů pro lepší život svých občanů i turistů.

Plzeň prezentovala svá chytrá řešení na konferenci v Maďarsku
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Plzeň na konferenci zastupovali radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola a ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora. Účastníci maďarského veletrhu se nejvíce zajímali o řešení spojená s bezpilotními letouny, například jejich využití pro integrovaný záchranný systém.

„Pozvání přišlo vlastně takovou oklikou, původně po nás organizátoři chtěli doporučit nějaké zajímavé firmy z regionu, které by na akci mohly vystavovat. Když pak zjistili, co všechno děláme v Plzni, tak oslovili rovnou nás. Samozřejmě si toho vážíme a jsme rádi, že naše aktivity odborníci oceňují,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Podle plzeňských expertů přinesla účast na konferenci možnost prezentovat západočeskou metropoli za hranicemi a také novou inspiraci. „Výměna zkušeností je velmi důležitá, vážíme si toho, že se od nás chtějí zahraniční partneři učit, na druhou stranu i my jsme zaznamenali některé podněty, díky kterým můžeme být zase o krok lepší, a tak to má být,“ uvedl radní města Plzně Vlastimil Gola.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29730 lidí

Kromě přednášky na konferenci se plzeňští zástupci zúčastnili také veletrhu, na kterém představili konkrétní smart čili chytré projekty.

„Obecně lze říct, že organizátoři, ale i další účastníci akce se nejvíce zajímali o řešení spojená s drony. Konkrétně jak dokážeme v Plzni využít bezpilotní letouny pro integrovaný záchranný systém nebo například jak lze pomocí dronu včas detekovat kůrovce a zamezit jeho šíření. Řadu dotazů jsme zaznamenali také na téma ekosystém vzdělávání a podpora podnikání, kterému se v Plzni intenzivně věnujeme. Samozřejmě jsme ale zmínili i další projekty, už jen vzhledem k tomu, že se doposud podařilo realizovat na čtyři desítky chytrých řešení,“ dodal Luděk Šantora.

Na maďarské národní smart city konferenci Civitas Sapiens 21, která se uskutečnila 21. a 22. září 2021, byla Česká republika hlavním zahraničním partnerem. České prezentaci s názvem City For The Future poskytli záštitu ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Kromě Plzně se představila i další česká města, například Brno, Olomouc, České Budějovice, Opava nebo Karlovy Vary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…