Plzeň si připomněla oběť Jana Zajíce a 71. výročí komunistického puče

27.02.2019 13:52

Primátor města Plzně Martin Baxa připomněl v pondělí 25. února položením květin u pomníku Obětem komunistického teroru na Anglickém nábřeží oběť studenta Jana Zajíce, jenž se na protest proti totalitě před 50 lety upálil na Václavském náměstí v Praze.

Plzeň si připomněla oběť Jana Zajíce a 71. výročí komunistického puče
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Stalo se to přesně na den 21. výročí únorového komunistického puče z roku 1948. Primátor připomněl rovněž oběti komunistického režimu a poukázal na nutnost si principů demokracie vážit a bránit je i v dnešní době.

„To, že jsme se tady sešli, je důkazem toho, že oběť Jana Zajíce, stejně jako Jana Palacha, nezůstává zapomenuta. A pro nás, ač nechceme jeho čin následovat, je pro nás jeho krajní způsob protestu inspirativní v tom, že Jan Zajíc ukazuje, že i v extrémních podmínkách vnějšího světa jsou lidé, kteří nezapomínají, jak je nutné za křehké principy svobody a demokracie bránit a bojovat za ně,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Vzpomněl také na oběti komunistického režimu, ať už to byly tři stovky popravených lidí při zinscenovaných politických procesech, stovky lidí, kteří zahynuli při marném pokusu opustit hranice státu, desetitisíce odsouzených v politických procesech, sta tisíce lidí, kteří emigrovali v roce 1948 a 1968, a další sta tisíce, jimž totalitní režim zkazil život.

Ke vzpomínce na Jana Zajíce a připomínce Února 1948 se projevy a položením květin připojili rovněž radní Plzeňského kraje Radka Trylčová a místostarosta Městského obvodu Plzeň 3 Ondřej Ženíšek. Pietní akt zorganizoval mládežnický spolek TOP O9 společně s Mladými konzervativci.

Osmnáctiletý student ze Šumperka Jan Zajíc se poté, co se 19. ledna 1969 upálil Jan Palach, zúčastnil protestní hladovky na Václavském náměstí v Praze. Přibližně o měsíc později, zklamán, že Palachův čin neměl za následek žádnou dlouhodobější reakci ve společnosti, se rozhodl Palacha následovat. Zvolil symbolické datum 25. února, kdy kromě výročí 21 let od komunistického převratu šlo také o výročí jednoho měsíce od pohřbu Jana Palacha. Toho dne odjel ze Šumperka do Prahy a v horní části Václavského náměstí se odpoledne v průjezdu domu čp. 39 polil benzínovým čističem a zapálil se. Chtěl vyběhnout na Václavské náměstí, ale ztratil orientaci a uhořel v domě na schodech.

Státní bezpečnost zabránila tomu, aby byl pohřben v Praze, jak si Zajíc přál, protože se obávala dalších demonstrací, podobně jako v případě Jana Palacha. Jeho ostatky byly převezeny do rodného Vítkova, kde byl 2. března 1969 pohřben.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…