Praha 11: Spolu za lepší 11

20.04.2018 10:01

Městská část Praha 11 letos spustila první ročník participativního rozpočtu. Na realizaci nápadů, jak vylepšit Jižní Město, bylo vyčleněno 4,5 milionu Kč. Návrhů se sešly desítky, hlasování o nich proběhne už v červnu.

Praha 11: Spolu za lepší 11
Foto: Praha 11
Popisek: Radnice Prahy 11

Městská část Praha 11 letos odstartovala pilotní projekt participativního rozpočtu s názvem Spolu za lepší 11: z rozpočtu k tomuto účelu vyčlenila 4,5 milionu Kč, o jejichž osudu rozhodnou sami občané. Jak vlastně myšlenka „otevřít“ samosprávu občanům vznikla?

„S občany se snažíme intenzivně bavit o tom, co jim na Jižním Městě chybí, nebo co by chtěli změnit. Díky těmto rozhovorům i pravidelným veřejným setkáním tak získáváme mnoho užitečných podnětů, které nám pomáhají spravovat městskou část s respektem k reálným potřebám místních obyvatel. Zavedení participativního rozpočtu bylo proto logickým krokem: jde o skvělý způsob, jak zjistit, co si lidé přejí udělat, a zároveň jim rychle pomoci jejich přání realizovat,“ vysvětlil starosta MČ Praha 11 Ing. Petr Jirava (ANO).

Návrhů, jak zmíněné finanční prostředky využít a zlepšit tak život na Jižním Městě, se nakonec sešlo celkem 53. Vedle přání zřídit v konkrétních lokalitách květinové záhony, nové přechody pro chodce či podzemní kontejnerová stání se mezi nimi objevily i návrhy zaměřené na rozšíření možností trávení volného času. Jde například o záměr výstavby skateparku, pořízení trampolín, pingpongových stolů, chytré lavičky nebo prostorné pergoly pro pikniková setkání, ale i založení muzea rybářského sportu a přírody.

K nejoriginálnějším nápadům jistě patří návrh na výsadbu stromů podél dálnice D1 nazvaný Plíce kolem dálnice, který by dle slov jeho autora umožnil „…jednoduchým a přirozeným způsobem eliminovat nežádoucí vlivy znečištění na zdraví obyvatel Jižního Města.“

Velký zájem o participativní rozpočet ze strany veřejnosti vítá i zastupitel jedenácté městské části a hl. m. Prahy Ing. Ondřej Prokop (ANO). Za jeden z hlavních přínosů přitom Prokop považuje především zlepšení komunikace mezi radnicí a občany: „Zavedením participativního rozpočtu se nám podařilo vytvořit pro občany zcela novou komunikační platformu. Ti tak mají příležitost podílet se přímo na místní správě a zároveň lépe porozumět složitým rozhodovacím procesům, které jsou s ní spojeny. Výsledkem je postupné odstraňování pomyslné propasti mezi obyvateli městské části a radnicí a s tím i možnost realizovat nejrůznější nápady společně, místo aby byly lidem ,vnucovány' shora,“ uvedl.

Jednotlivé návrhy nyní prochází analýzou realizovatelnosti, období 21. 5. - 10. 6. 2018 je pak vyhrazeno propagačním kampaním jejich autorů. Navrhovatelé budou mít mimo jiné prostor prezentovat své nápady na veřejném setkání, které se uskuteční 23. 5. 2018 od 18:00 hodin v Základní škole Mikulova 1594/4.

Hlasování o návrzích proběhne od 11. 6. do 30. 6. 2018, už teď se však s nimi mohou zájemci seznámit ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…