Praha 8: Čtyři osobnosti převzaly čestné občanství

28.09.2019 10:41

Obřadní síň Libeňského zámku zažila 27. září, v předvečer Dne české státnosti, výjimečnou událost – udílení Čestných občanství Prahy 8.

Praha 8: Čtyři osobnosti převzaly čestné občanství
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Slavnostní udílení Čestných občanství za rok 2019 proběhlo v Praze 8 již popáté. Čestnými občany se stali lékař MUDr. Zdeněk Bašný, kytarový virtuóz prof. Milan Zelenka, účastník pražského povstání Josef Pešata a reprezentant v boxu Rostislav Osička.

„Udílením čestných občanství chceme oceňovat osobnosti, které se zvlášť významným způsobem zasloužily jak o celospolečenský přínos, tak o rozvoj, prospěch a dobré jméno osmé městské části. Jde o projev úcty za celoživotní dílo,“ řekl starosta Prahy 8 Ondřej Gros s tím, že ho těší, že tato tradice se v Praze 8 ujala. Prvním Čestným občanem Prahy 8 se stal lékař z Nemocnice Na Bulovce MUDr. Josef Hercz, plk. v.v. už v roce 2005. Poté nastala mnohaletá pauza a na udílení se navázalo až v roce 2016. Od té doby se jedná o každoroční ocenění.

Čestné občanství městské části Praha 8 uděluje Zastupitelstvo městské části na základě § 10 odst. (2) a ve smyslu § 89 odst. (1) zákona č. 131/2000 Sb. o hl. m. Praze jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony.

Medailonky oceněných Čestných občanů Prahy 8 za rok 2019:

MUDr. Zdeněk Bašný (*18.9.1955)
Celoživotní přínos v oblasti psychiatrie a rozvoji Psychiatrické nemocnice Bohnice. Již během studia medicíny začal pracovat v PL Bohnice. Od června 1990 do května 2005 byl ve funkci ředitele PL Bohnice. Za jeho působení se uskutečnil v říjnu 1992 první ročník festivalu Mezi ploty. Ten vznikl jako divadelní odnož festivalu, který otevřel brány psychiatrické léčebny veřejnosti.

Prof. Milan Zelenka (*4.6.1939)
Celoživotní dílo a mimořádný přínos pro vývoj kytarové hry u nás, kytarový virtuóz a pedagog. Po absolutních vítězstvích v mezinárodních soutěžích (Moskva, Vídeň) se stal prvním českým umělcem, který uvedl klasickou kytaru na velká koncertní pódia. Své výjimečné umění předvedl nejen v Evropě a Asii, ale i v Japonsku a USA. Jako profesor HAMU vychoval celou řadu mladých kytaristů, vede i mistrovské kurzy v zahraničí a je zván do porot velkých světových kytarových soutěží.

Josef Pešata (* 5.12.1927)
Celý život statečně bojoval proti totalitě a za demokracii. Narodil se v Kobylisích, vyrůstal v bytě, ve kterém dodnes bydlí. Za pražského povstání bojoval v Kobylisích na barikádách. Angažoval se velmi i v Salesiánském centru. Býval jedním z prvních oratoriánů, spoluzakládal v Kobylisích Skaut, stal se volejbalovým trenérem. Kvůli tomu, že se nevzdal své katolické víry, nemohl studovat lesnictví. Nastoupil do libeňských loděnic, kde pracoval až do odchodu do důchodu.

Rostislav Osička (*15.10.1956)
Trvalý přínos v oblasti sportu a trenérsko-výchovné péče o mládež. Československý reprezentant v boxu, získal 3. místo na ME (1979), je mnohonásobným mistrem Československa ve střední váze. Po skončení aktivní kariéry se stal trenérem. Mezi jeho velké koníčky patří malování. Své obrazy úspěšně vystavuje a jeho díla si získávají četné příznivce. Zároveň se věnuje básnické tvorbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…