Praha 8: Paní Marie Vodochodská oslavila 105 let

14.07.2021 11:28

Paní Marie Vodochodská v Domově pro seniory Nová slunečnice v Bohnicích oslavila 105. narozeniny. Narodila se 10. července 1916, tedy v roce, kdy byl poprvé použit letní čas, kdy byla dokončena stavba pražského mostu Františka Ferdinanda d’Este (později přejmenovaného na Mánesův most), kdy Albert Einstein zveřejnil obecnou teorii relativity a kdy zemřel rakousko-uherský císař František Josef I.

Praha 8: Paní Marie Vodochodská oslavila 105 let
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

V pondělí 12. července přišel paní Vodochodské poblahopřát a předat kytici a dary také starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). „Paní Vodochodská se dožila opravdu úctyhodného věku! Narodila se za první světové války, v době Rakouska-Uherska, prožila tedy konec habsburské říše, první republiku, protektorát, osvobození od německé okupace, poté přes 40 let komunismu, rozpad Československa až pod dnešní Českou republiku. Trochu jsme slavili s dortem, kávou, květinou a dárky a paní Vodochodská se nám podepsala do kroniky jubilantů. Bylo to příjemné odpoledne,“ prozradil po návštěvě domova pro seniory, kde paní Vodochodská žije už šestým rokem, starosta Ondřej Gros.

Paní Vodochodská bydlela s rodiči v bytě 1+1 na Vinohradech. “Tam jsem trávila dětství. Měli jsme malý a útulný byt,“ vzpomíná paní Vodochodská. Měla 2 bratry, Augustýna a Josefa. “Oba prodělali koncentrační tábor, umřeli mladí, kolem 50 let,“ dodává. Paní Vodochodská toužila stát se učitelkou, proto vystudovala Učitelský ústav v Praze. Hned po studiích nastoupila praxi jako učitelka 1. stupně na Letné. „Práci jsem milovala, vždyť jsem si ji vybrala. Dělala jsem to celý život až do důchodu a pak i výpomoc,“ vypráví oslavenkyně.

Vdávala se v roce 1938 v kostele v Praze. „Karel byl moje první láska, chodili jsme spolu dva roky a pak se vzali a strávili jsme spolu celý život. Měli jsme krásné manželství. Karel pracoval jako letecký konstruktér, byl velmi chytrý, ohleduplný a pracovitý,“ s dojetím vypráví šťastná jubilantka. Paní Vodochodská měla dvě děti, syna Karla a dceru Marii. „Už nežijí, ale měli svůj život. Dnes za mnou chodí na návštěvu vnuk a vnučka s dětmi,“ zakončuje své vyprávění paní Vodochodská.

Demografické info (k březnu 2021, zdroj ČSSZ)

Nejstarší seniorka v České republice je žena narozená v roce 1912 (108 let) žijící v Praze. Tentýž rok narození mají ještě dvě ženy - ze Středočeského kraje a z Pardubického kraje. Nejstarší důchodce – muž, žije v Karlovarském kraji, ročník 1914. Lidí ve věku 100 let a více žije v České republice 666, z toho je 563 žen. Nejvíce stoletých občanů žije v Praze, zhruba 1/5 z celkového počtu v ČR.

Bližší informace ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…