Praha 8 chce připomenout libeňského rodáka Arnošta Lustiga přejmenováním prostoru kolem Nové libeňské synagogy

21.01.2019 16:49

Z iniciativy radního MČ Praha 8 pro kulturu Michala Švarce bylo podepsáno memorandum o záměru pojmenovat prostor před a kolem Nové synagogy v Libni po libeňském rodákovi, spisovateli a publicistovi Arnoštu Lustigovi. Přejmenování by se mělo uskutečnit do poloviny letošního roku.

Praha 8 chce připomenout libeňského rodáka Arnošta Lustiga přejmenováním prostoru kolem Nové libeňské synagogy
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

„Vnímáme společnou česko-židovskou historii Libně jako nedílnou součást našeho lokálního kulturního dědictví. Nesmírně si vážíme toho, že do obsáhlého seznamu slavných Libeňáků patří i jeden z velikánů české literatury 20. století, Arnošt Lustig. Proto se jsme se rozhodli zasadit o to, aby byla jeho památka uctěna přímo v Libni, kde se spisovatel narodil a prožil významnou část svého života,“ vysvětluje záměr radní Prahy 8 Michal Švarc.

V pondělí 14. ledna 2019 byly učiněny první kroky k přejmenování prostoru před a kolem Nové synagogy v Libni právě po Arnoštu Lustigovi. „Bylo mi ctí setkat se a podepsat memorandum o tomto záměru spolu s paní Hanou Hnátovou, rozenou Lustigovou, sestrou Arnošta Lustiga, s jeho dcerou, paní Evou Lustigovou, bývalou radní Prahy 8 Danou Kvačkovou a pány Pavlem Theinerem, překladatelem díla Arnošta Lustiga do angličtiny, a Václavem Špalem ze sdružení Serpens sídlící v Nové libeňské synagoze. Jsem rád, že příbuzní i přátelé libeňského rodáka nám budou nápomocni domoci se co nedůstojnějšího připomenutí této osobnosti,“ uvádí radní Švarc.

Přejmenování by se mělo uskutečnit do poloviny letošního roku

Kromě samotného podpisu dokumentu byla všemi přítomnými také vyjádřena ochota zasadit se o připomenutí historie libeňské židovské čtvrti formou permanentní výstavy, naučné stezky a především odhalením zasypaného starého židovského hřbitova u Libeňského mostu. Se záměrem hodlají přítomní seznámit a o pomoc požádat Radu Prahy 8, Magistrát hl. m. Prahy a zástupce Židovské obce během nejbližších měsíců. Přejmenování by se mělo uskutečnit do poloviny letošního roku.

Arnošt Lustig se narodil 21. prosince 1926 v Praze. V Libni vychodil obecnou školu a začal studovat na reálce (v budově dnešní ZŠ B. Hrabala), ze které však byl roku 1941 z rasových důvodů vyloučen. V roce 1942 byl poslán do Terezína; později poznal i další koncentrační tábory, Osvětim a Buchenwald. V roce 1945 jako zázrakem uprchl z transportu smrti a ukrýval se až do konce války v Praze. Během holokaustu přišel téměř o celou svoji rodinu, což jej hluboce poznamenalo, a tak se jeho díla už od prvních povídkových souborů zabývají právě tematikou Židů a druhé světové války. Zemřel 26. února 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…