Praha bude řešit problémy v integraci cizinců

14.02.2011 17:56

Na půdě Magistrátu hlavního města Prahy dnes proběhla prezentace závěrů hloubkové studie „Průzkum sociální situace cizinců na území hl. m. Prahy".

Praha bude řešit problémy v integraci cizinců

Dnes proběhla na půdě Magistrátu hlavního města Prahy prezentace závěrů hloubkové studie „Průzkum sociální situace cizinců na území hl. m. Prahy" spojená s tiskovou konferencí, jíž se zúčastnili radní hl. m. Prahy pro sociální politiku, bydlení a evropské fondy Petr Dolínek, radní pro kulturu a cestovní ruch Lukáš Kaucký a zástupci neziskových organizací Poradna pro integraci, o. s. a Organizace pro pomoc uprchlíkům, o. s., kteří studii vytvářeli.

„V hlavním městě v současné době neexistuje jednotný koncept integrace cizinců, který by zastřešoval činnost jednotlivých neziskových organizací a akční plány městských částí, což je potřeba urychleně změnit," konstatoval ve svém úvodním slovu radní Dolínek.

Cílem dotyčného hloubkového výzkumu bylo zmapovat situaci v Praze, tedy zjistit, ve kterých jejích částech žije největší podíl cizinců, zmonitorovat jejich sociální situaci a případné problémy, se kterými se při svém životě v České republice potýkají, a v neposlední řadě také na konkrétních případech popsat jejich zkušenosti se soužitím s českou majoritou. V rámci výzkumu bylo osloveno 235 respondentů a provedeno 40 hloubkových rozhovorů.

Výsledky studie ukazují, že k hlavním problémům, se kterými se cizinci setkávají, patří zejména bydlení, pracovní uplatnění a s tím související jazyková bariéra. Petra Krátošková z Poradny pro integraci dále uvedla, že šanci na práci vidí cizinci spíše v nadnárodních multikulturních firmách, kde není potřeba znát češtinu, než u českých zaměstnavatelů, což je pro ně ekonomicky výhodnější, znesnadňuje to ale proces integrace. Zároveň mnoho cizinců pociťuje nedostatek potřebných informací a nezná dostatečně dobře češtinu. „Informace nejvíce získávají u svých známých a v neziskových organizacích, které mají přehled o právech a povinnostech cizinců a vědí, kde vše potřebné získat," doplňuje Krátošková.

 „Pokud se Praha chce vyrovnat západoevropským metropolím, funkční integrační politika je nezbytností, " říká radní pro kulturu a cestovní ruch Lukáš Kaucký.

„Situace cizinců je dlouhodobě opomíjeným problémem, který je potřeba urychleně řešit. Prvním krokem je určitě posílení spolupráce radnice a neziskových organizací," zdůraznil radní Dolínek.

Dálší zprávy z Prahy naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…