Přerov: Světový den vody věnovali středoškoláci ekologii. Sešli se v Kině Hvězda

23.03.2023 10:11 | Tisková zpráva

Na čtyři stovky studentů druhých ročníků přerovských středních škol se sešlo v Kině Hvězda, aby se společně s odborníky věnovali ekologii a problematice změny klimatu. V kinosále se uskutečnil v pořadí již druhý Místní den pro klima a energetiku.

Přerov: Světový den vody věnovali středoškoláci ekologii. Sešli se v Kině Hvězda
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Město pro studenty připravilo program, nabitý informacemi i zábavou. Žáci zhlédli filmy Klima mění Česko a Nejen bílá Antarktida – každý z jiného kouta světa, ale se společným tématem, viděným vždy trochu jiným pohledem. Otázkám životního prostředí se věnovala i výstava Klima se mění ve foyer kina, kde třináct informačních panelů poskytlo spoustu zajímavostí, o nichž spolu studenti diskutovali.

„Téma je mi blízké a tak jsem rád využil příležitosti, abych pár slovy vyzval nastupující generaci k zamyšlení nad problémy naší krajiny. Nad výzvami, které nás v blízké budoucnosti čekají, nad tím, co budeme muset pro naši přírodu udělat, aby se zachovala pro další generace alespoň v takové podobě, jak ji známe my. Jak budeme muset změnit náš přístup ke stavbám, k dopravě, spotřebě… a jak se bude muset změnit i myšlení nás všech, “ konstatoval primátor města Petr Vrána.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí

První část programu patřila filmu Česko chrání klima. Přítomen byl i spoluautor dokumentu Petr Pavelčík, s nímž mohli žáci po skončení projekce debatovat. Ve druhé polovině zaujala studenty svou prezentací, fotkami a filmem Jana Smolíková, která sdílela své zážitky a vědomosti ze svého působení na výzkumné základně J. A. Mendela na Antarktidě.

Program volně navázal na dvoudenní Místní dny pro klima, které se konaly na podzim loňského roku. „V září se na Masarykově náměstí představily různé ekologicky smýšlející organizace. K vidění byly ovečky z Knejzlíkových sadů, na náměstí zaparkoval vírník a lidé si mohli vyzkoušet elektrokola,“ zavzpomínal radní města Petr Kouba, který se také stal moderátorem dnešní akce.

A na ekologické vlně město pokračuje i dále. Již za tři dny se zapojí do největší celosvětové kampaně na ochranu klimatu. V sobotu 25. března se od půl deváté do půl desáté večer ponoří do tmy přerovský zámek. Město se tak zapojí do mezinárodní akce Hodina Země, jejímž cílem je upozornit zajímavým způsobem na změnu klimatu.

První ročník se uskutečnil již v roce 2007 v Sydney v Austrálii a od té doby urazila Hodina Země dlouhou cestu - od jednorázové symbolické akce vypnutí světel až po každoroční celosvětovou akci, zaměřenou na ochranu klimatu. Loni se akce zúčastnilo také 133 českých obcí včetně 12 statutárních měst. Podpořit akci mohou i jednotlivé domácnosti, firmy či památky, a to zhasnutím světel ve stejnou dobu, jako potemní přerovský zámek. Zájemci se mohou registrovat na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…