Přerov: Uprostřed křižovatky to pokvete, v zahradě na sídlišti bude hmyzí hotel

19.03.2023 10:44 | Tisková zpráva

Barevnou louku plnou voňavých květin a okrasných travin bude připomínat kruhový objezd u Žerotínova náměstí.

Přerov: Uprostřed křižovatky to pokvete, v zahradě na sídlišti bude hmyzí hotel
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Vysadíme tu 1590 kusů cibulovin a 521 trvalek. Druhová skladba má evokovat jednotlivá roční období, kdy by měl nastat vizuální efekt stále kvetoucí lokality. Součástí ostrůvku bude i mlatová pěšinka pro zahradníky, kteří se budou o rostliny starat,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal. Revitalizace ostrůvku začne 27. března a město za ni dá 431 tisíc korun. Uprostřed rušné křižovatky bude kvést například jasmín, kaliny, ruje, liliochvostec, řebříček, plesnivka, krásnoočko, rozrazil, sasanka, hvězdnice, plesnivka či kakost – a celá řada dalších rostlin.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

„Město tímto pokračuje v trendu minulých letech, kdy se Přerov rozkvetl a rozvoněl se. Kromě toho bude letos krásný pohled například i na ulici Palackého, kde mezi cyklostezkou a bývalými školami budou založeny nové trvalkové záhony, které jsou navrženy tak, aby kvetly od jara do podzimu. V jarním období vykvetou cibuloviny, pak budou postupně k vidění trvalky a traviny,“ řekl primátor města Petr Vrána.

Příjemný pohled nabídne i ulice Bohuslava Němce, kde v blízkosti dětského hřiště bude dokončena rekonstrukce zahrady. „Vloni na podzim v zahradě proběhly kácecí práce náletových dřevin a výsadby ovocných stromů jako jsou jabloně, třešně či ořešáky – a ovocných keřů v podobě rybízu, maliníku, josty, lísky a dřínu. Byla založena pěšina, u které budou umístěny lavičky, letos má být osázen i vyvýšený bylinkový záhon a poblíž bude umístěn hmyzí hotel,“ doplnil náměstek Dohnal.

V dubnu a v květnu jsou v plánu rovněž náhradní výsadby stromů a keřů. Vysazovat se mají sakury, okrasné jabloně, javory či jeřáby. A v Jateční ulici, na náměstí Přerovského povstání u Přerovanky budou i letos zdobit město letničkové záhony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…