Přerov: V polesí Svrčov je třeba opravit cesty, makadam by mohl zpevnit Daláckou cestu

29.09.2021 16:01

Lesní cesta zvaná Dalácká, nacházející se v přerovském polesí na Svrčově, má projít opravou. V plánu je zpevnění povrchu cesty, která má dostat nový konstrukční povrch z makadamu, v některých místech by měla být trasa odvodněna a osazena ocelovými svodnicemi.

Přerov: V polesí Svrčov je třeba opravit cesty, makadam by mohl zpevnit Daláckou cestu
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Rekonstrukce má přijít na 7 a půl milionu korun, část nákladů by mohla pokrýt dotace,“ uvedla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. 

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí

O zlepšení stavu svrčovských lesních cest Hraběcí, Lukavcová a Dalácká se jedná od roku 2017, kdy byla zpracována projektová dokumentace na rekonstrukci. Celkové náklady na opravu všech tří tras byly tehdy vyčísleny na 27 milionů - protože ale město nedosáhlo na dotace, z plánovaných oprav sešlo. Radní města dnes odsouhlasili, že se letos znovu pokusí získat dotaci z Programu obnovy venkova alespoň na cestu zvanou Dalácká, která je dlouhá 1, 2 kilometru a široká 3 a půl metru. „V rámci této dotace je možno čerpat až 90 procent způsobilých výdajů. Žádosti o dotace přijímá Ministerstvo zemědělství do 26. října a my jsme připraveni - máme pravomocné stavební povolení i rozpočet v aktuálních cenách roku 2021,“ upřesnila vedoucí odboru investic přerovského magistrátu Ivana Pinkasová.

Lesní hospodářský celek Svrčov, který se nachází zhruba třináct kilometrů od Přerova, má výměru 595 hektarů.  Z celkové plochy je tam 17 procent smrků a polesí už několik let bojuje s kůrovcovou kalamitou. Drobný brouk, který požírá stromy, trápí v současné době les výrazně méně, ale problém s ním zůstává. „V minulých týdnech tu proběhla nutná těžba 300 metrů kubických,“ potvrdil Vít Navrátil, který má v Technických službách města Přerova na starosti správu a údržbu lesního majetku. I kvůli těžbě je oprava lesní cesty nutná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…