Příbram: Město uspělo se žádostí o dotaci na pořízení domácích kompostérů

24.04.2018 12:15

828 domácích kompostérů. Právě tento počet plastových nádob na kompostování trávy a listů bude v průběhu letních měsíců distribuován do příbramských domácností.

Příbram: Město uspělo se žádostí o dotaci na pořízení domácích kompostérů
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

Ty si o kompostéry požádaly vloni při dotazníkovém šetření v rámci výzvy Operačního programu Životní prostředí. Obyvatelé města dostanou kompostéry zdarma, v rámci udržitelnosti projektu budou nádoby v prvních pěti letech v majetku města Příbram, po uplynutí této doby pak přejdou do vlastnictví jednotlivých uživatelů.

„Nabídka možnosti získat kompostér obyvatele našeho města zaujala. Nejen proto, že jej získají zadarmo, ale i proto, že bio odpad nemusí nikam odvážet, ale zpracují ho na své zahradě,“ vysvětluje příbramský místostarosta Václav Švenda s doplněním, že ve výsledku by si tím měl ulehčit i příbramský sběrný dvůr s kompostárnou, resp. město nebude muset platit tolik za svoz bioodpadu z veřejných nádob.

“Nemluvě o tom, že mnohdy bioodpad končil i v komunálním odpadu,“ podotknul Švenda s tím, že systém dotovaných domácích kompostérů se osvědčil i v jiných městech, kde v některých menších došlo i k 15 % snížení množství komunálního odpadu.

Město hledá dodavatele

Město Příbram nyní v rámci výběrového řízení hledá dodavatele kompostérů, který by měl být znám v měsíci květnu. Dodací lhůta činí 10 týdnů, první kompostéry by tak příbramští měli obdržet v průběhu července a srpna.

„Všichni víme, že by bylo ideální dát kompostéry na zahrádky právě teď, ale jsme limitováni termíny a podmínkami poskytovatele dotace, které bohužel nemůžeme ovlivnit,“ dodal Švenda s tím, že alespoň část letošní zahrádkářské sezony by se měla stihnout.

Projekt „Předcházení vzniku bioodpadů ve městě Příbram“ je realizován v rámci Operačního programu Životní prostředí. Celkový rozpočet projektu je 3.027.541 Kč, celková výše poskytnuté dotace je 2.573.409,85 Kč, která činí 85 % všech způsobilých výdajů projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…