Prostějov: Oprava kašen, výsadba stromů či nové vánoční ozdoby, to je plán pro centrum města

02.10.2021 12:50 | Tisková zpráva

Centrální část města čekají úpravy a změny. Radní na to vyčlenili 1,25 milionu korun.

Prostějov: Oprava kašen, výsadba stromů či nové vánoční ozdoby, to je plán pro centrum města
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Nejvyšší položku si vyžádá obnova uličního stromořadí (výsadba stromů) v ulici Česká. Jedná se o podzimní náhradní výsadbu 24 kusů nových listnatých stromů s obvodem kmene minimálně 18 - 20 centimetrů. Půjde o výsadbu v návaznosti na ukončenou opravu vodovodu a veřejného osvětlení.

„Tamní obyvatelé měli možnost, na základě anketních lístků, ovlivnit výběr vhodného druhu stromu. Na základě výsledku ankety byla vybrána dřevina - Pyrus calleryana ´Redspire´ (okrasná hrušeň). Náklady na tuto výsadbu jsou vyčísleny na téměř 437 tisíc korun (včetně DPH). Náhradní výsadbu zbývajících 9 kusů stromů bude hradit společnost Vodovody a kanalizace Prostějov, a.s., v souvislosti se zmíněnou opravou vodovodu, která probíhala v letošním roce,“ vyjmenoval první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Další nemalé částky se budou investovat do opravy vnitřních povrchů kašen na náměstí T. G. Masaryka, Hlaváčkově, Vojáčkově a Pernštýnském náměstí a také na náměstí Spojenců. „Tady dojde k odstranění vodního kamene, renovaci povrchu, drobným zednickým a obkladačským činnostem s následným nástřikem nanoochrany. Náklady jsou vyčísleny na 350 tisíc korun (včetně DPH),“ doplnil náměstek Pospíšil.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29730 lidí

Střed města čeká speciální ošetření vzrostlých stromů. Půjde o výchovné, bezpečnostní a redukční řezy vzrostlých stromů - vše na základě výsledku odborné prohlídky arboristickou firmou. „Stromy se nacházejí převážně v těsné blízkosti chodníků, vozovek a cyklostezek. Z důvodu zvýšení provozní bezpečnosti stromů to považujeme za účelné vynaložení finančních prostředků. Náklady na tyto práce jsou vyčísleny na 300 tisíc korun (včetně DPH),“ doplnil první náměstek.

Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům radní také řešili dokoupení nové vánoční světelné výzdoby na sloupy veřejného osvětlení. Půjde o světelnou LED výzdobu - motiv letící hvězdy - na tři sloupy veřejného osvětlení před budovou radnice, jako obměnu za stávající starší světelnou výzdobu. Zde jsou náklady na pořízení nové výzdoby vyčísleny na 150 tisíc korun (včetně DPH).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…