Regulaci hazardu v Chomutově potvrdil soud

16.05.2012 21:09

Město Chomutov má podle výroku soudu právo plně regulovat veškerý hazard na svém území. Soud zrušil rozhodnutí Ministerstva financí ČR na provoz videoloterijních terminálů a přikázal ministerstvu o věci znovu rozhodnout s tím, že město má právo být účastníkem povolovacích řízení.

Regulaci hazardu v Chomutově potvrdil soud
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

„Rozhodnutí soudu vnímám jako potvrzení dlouhodobé snahy vedení města o větší vliv na regulaci hazardu. Dnes se prostřednictvím soudců jasně ukázalo, že samospráva může regulovat všechny hazardní hry na území města a ministerstvo musí brát názor města vážně,“ řekl primátor města Jan Mareš.

Soud konstatoval nezpochybnitelné právo města plně regulovat veškerý hazard na svém území prostřednictvím obecně závazné vyhlášky a potvrdil také právo města být účastníkem povolovacích řízení vedených Ministerstvem financí. Žaloba Chomutova z roku 2009 proti rozhodnutí ministerstva o provozu videoloterijních terminálů společnosti SYNOT byla soudem projednána a dnes vydán rozsudek. Soud v průlomovém rozhodnutí dal zcela zapravdu stanovisku města a podpořil regulační snahy vedení města v oblasti provozování sázkových her. „Obdobně jako před časem Ústavní soud tak se i dnes soudci Městského soudu v Praze postavili na stranu ochrany veřejného pořádku a občanů města před škodlivými následky hazardních her. Nyní se poradíme s právní kanceláří o dalších krocích, které by měly v dohledné době vést k razantnímu omezení počtu heren ve městě,“ dodal primátor Mareš.

Přítomné zástupkyně ministerstva a společnosti SYNOT se u jednání vzdaly vyjádření, v závěru dokonce navrhla právnička smluvní advokátní kanceláře ministerstva, aby soud žalobu Chomutova zamítl. Dlouhodobé porušování zákona ze strany ministerských úředníků soud odmítl tolerovat a kromě výhry ve sporu stanovil i povinnost ministerstva uhradit Chomutovu veškeré náklady řízení. „Rozsudek soudu jsem očekával. Žaloba byla zcela oprávněná. Mrzí mne jen, že rozhodnutí přišlo později, než jsem čekal. Žaloba byla podána v červnu 2009 a díky požadavku ministerstva na ústní jednání se řízení protáhlo. Na základě rozsudku soudu nyní doporučím městu další postup v regulaci hazardu, včetně zrušení povolení sázkových her, která vydalo na území města ministerstvo,“ komentoval rozsudek městského soudu advokát Pavel Němec, který se specializuje na regulaci hazardu a Chomutov u soudu zastupoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Chomutov-mesto.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…