Rokycany: Spolek Onko pomáhá pacientům i jejich rodinám

15.09.2019 8:36

Říkají si Onkovky a na první pohled by málokdo poznal, že všechny prodělaly zákeřnou rakovinu. Členky spolku Onko Rokycany totiž srší energií, umějí se bavit a snaží se pomáhat všude, kde to jde.

Rokycany: Spolek Onko pomáhá pacientům i jejich rodinám
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

Setkávají se jednou až dvakrát měsíčně a na jednu svoji akci pozvaly také starostu Rokycan Václava Kočího. Nešlo o posezení v kanceláři, ale o výšlap do remízku na vrcholku kopce na Rokycansku, kde je osada s ohništěm, lavičkami a dalším vybavením. „Setkání s členkami spolku na mě silně zapůsobilo. Velmi oceňuji jejich činnost a děkuji jim za to, že jsem s nimi mohl strávit okamžiky, které byly navzdory jejich onemocnění plné energie a smíchu,“ řekl starosta Václav Kočí.

Nad špízy opečenými na otevřeném ohni předsedkyně spolku Anna Šímová vyprávěla o tom, jak to před 19 lety celé začalo. „Když jsem spolek zakládala, bylo nás sedm onkologických pacientek. Bývalo nás někdy i pětadvacet současně, ale některé z nás už jsou na obláčku. Aktuálně má teď spolek 15 členek, většinou s rakovinou prsu,“ říká Anna Šímová.

Spolek vznikl hlavně proto, aby lidsky i odborně pomáhal onkologickým pacientům a jejich rodinám. „Odborně znamená, že jsme už dávno spojené s různými lékaři a můžeme doporučit nebo pomoci zajistit odbornou péči. A ta lidská stránka znamená, že podání a předávání osobních zkušeností má nezastupitelnou roli,“ vysvětluje Anna Šímová. Spolek tak pořádá přednášky především pro ženy v různých firmách a obcích, členky se vzdělávají na seminářích Ligy proti rakovině, na kterých přednášejí nejlepší čeští onkologové, zapojují se do Květinového dne a jezdí také na rekondiční pobyty.

„Rokycanská radnice nám přispívá na činnost, a tak se to snažíme nějak vracet. Sice nezastaneme těžkou práci, ale pomáháme třeba zajišťovat oslavu rozhledny na Kotli nebo Setkání pod rokycanskou věží,“ vysvětluje předsedkyně.

Členky spolku také pořádají ozdravné pobyty, jezdí na výlety, a pravidelně každý rok 28. prosince vyrážejí na vánoční vycházku. „Pokaždé jdeme jinam, většinou do míst, kde některá z našich členek žije. Ona nás provede obcí, seznámí nás s její historií a pak jdeme společně na oběd. Naposledy jsme byly ve Strašicích a bylo to skvělé,“ vzpomíná Šímová.

Onkovky se navzájem podporují v těžkých okamžicích, zařazují se do běžného života a rády pomohou i dalším lidem, kterých se onkologické onemocnění týká, ať už jde o pacienty nebo jejich blízké. „Máme klubovnu, kde každý týden držíme službu pro případné zájemce. Přijít mohou lidé, kteří s rakovinou bojují, ale i jejich nejbližší rodina nebo přátelé. Jsme tam, abychom jim vysvětlili, jak s rakovinou žít. Příbuzní třeba často tápou, jak se třeba chovat k mamince, která onemocněla, i s tím umíme pomoci,“ dodává předsedkyně s tím, že zájemci mohou přijít každé úterý mezi 10. a 11. hodinou do klubovny v prvním patře basketbalové haly, nebo po domluvě na čísle  607 772 241 i v jiném termínu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…