Rokycany: Záchranný transfer raků kamenáčů začal u Rakovského potoka

04.10.2019 18:55

Velké stěhování raků kamenáčů začalo v úterý v Rokycanech. Odborník musí kriticky ohrožené raky přemístit, aby mohla začít další etapa revitalizace Rakovského potoka.

Rokycany: Záchranný transfer raků kamenáčů začal u Rakovského potoka
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

V úseku, kde se bude pracovat, dělníci potok přehradili a zatrubnili, aby vysušili koryto, vodu pak odčerpali i z tůněk. Až potom mohl David Fischer, astakolog, tedy „odborník na raky“, živočichy začít přemisťovat. „Raci kamenáči se umějí tak dobře schovat pod kameny nebo do kořenů, že jediná šance, jak je najít, je to koryto vysušit, pak sami začnou vylézat ze svých úkrytů. Odhaduji, že na stometrovém úseku najdu asi 500 až tisíc raků. Přesouvat se budou do míst, kde už revitalizace potoka skončila. Tam je co nejvíc rozptýlíme v dostatečné vzdálenosti, abychom úplně nepřehustili populaci, která tam už je,“ říká David Fischer.

Zpátky na své místo se prý přestěhovaní raci už vrátí sami, až dělníci stavbu dokončí a korytem bude znovu protékat voda.   

Raci kamenáči jsou nejen vzácní, ale i velmi citliví. Pokud by se neuskutečnil záchranný transfer, stavební práce v korytě by nepřežili.

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti / Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…