Rychnov nad Kněžnou: Elegance bez bariér pomohla Davídkovi s dětskou obrnou

15.11.2017 15:15

Zkrekonstruované Pelclovo divadlo v Rychnově nad Kněžnou se už popáté stalo dějištěm charitativní módní přehlídky Elegance bez bariér. Výtěžek poputuje rodině Hermanových s postiženým synem. Třiceti tisíci korunami přispěli na organizační zajištění přehlídky uživatelé mobilní aplikace ČEZ EPP – Pomáhej pohybem.

Rychnov nad Kněžnou: Elegance bez bariér pomohla Davídkovi s dětskou obrnou
Foto: podkrkonosi.cz
Popisek: Rychnov nad Kněžnou

Cílem charitativní módní přehlídky vozíčkářů je získat finanční prostředky pro konkrétní rodinu s postiženým dítětem. „Pomoc v rámci projektu Elegance bez bariér však nezůstává u jedné rodiny, ale týká se i vozíčkářů, kteří si v roli modelek a modelů na přehlídce mohou posílit sebevědomí a lépe se integrovat do většinové společnosti. Rádi bychom, aby veřejnost jejich handicap vnímala za běžnou součást svého okolního světa,“ uvedla za pořádající spolek VerMi Michaela Šerejchová.

Letošní výtěžek z akce, rekordních 152 tisíc korun, převzala sedmičlenná rodina Hermanových z Vysokého Mýta. Rodiče kromě čtyř dcer vychovávají i nejmladšího syna Davídka s dětskou mozkovou obrnou. Narodil se jako zdravé dítě, ale krátce po narození prodělal zástavu srdce a krvácení z horních cest dýchacích, což vedlo k následné diagnóze: spastická diparéza. Po intenzivní rehabilitaci není ve 3 letech schopen chůze a samostatného stravování, potřebuje 24hodinovou péči maminky, která nemůže chodit do zaměstnání. Příspěvek od dárců použije rodina na úhradu léčebné terapie Klim Therapy v Sanatoriu Klimkovice, kterou nehradí zdravotní pojišťovny. Díky této terapii dokáže Davídek sedět a rodina doufá, že s její pomocí zvládne i další kroky. Rodina dále obdržela notebook od společnosti Asus, sedací vak a výborný dort od pana Poskočila.

Peníze na organizaci vysportovali uživatelé aplikace EPP

Část nákladů, které jsou spojeny s pořádáním dobročinné přehlídky Elegance bez bariér, pomohli uhradit uživatelé aplikace EPP – Pomáhej pohybem. Chůzí, během či jízdou na kole nasbírali potřebný počet bodů, jež následně Nadace ČEZ proměnila v příspěvek ve výši 30 tisíc korun. Ten pokryl úhradu pronájmu mola a sálu, zvukovou a hudební aparaturu či propagaci akce.

„Péče o handicapovaného člena rodiny je velmi náročná, zvláště pro maminky. Zaslouží si náš obdiv stejně jako Davídek, který se nevzdává a pilně rehabilituje. Jsem moc ráda, že uživatelé naší aplikace spojili síly a vysportovali peníze na organizaci přehlídky, která opakovaně takové rodiny podporuje,“ sdělila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…