Šternberk: Město připravuje nový domov pro seniory

04.10.2020 6:32

Město Šternberk reaguje na současný trend stárnutí populace přípravou nového domova pro seniory. Ten by mohl vzniknout v rozlehlé zahradě v majetku města, která se nachází v těsné blízkosti centra a městského parku Tyršovy sady.

Šternberk: Město připravuje nový domov pro seniory
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Jedná se o pozemek příjemného charakteru sousedící s mateřskou školou v ulici Obloukové.  Možnosti stavby zde dlouhá léta limitoval nepravidelný tvar a omezené dopravní napojení. Domov pro seniory se ukázal být ideálním využitím. Malé dopravní nároky tohoto typu objektu mohou být ještě zredukovány sdílením dopravní obsluhy se sousedící mateřskou školou. Navíc je do budoucna možné pracovat s tématem mezigeneračního setkávání seniorů a dětí, protože zahrady jak mateřské školy, tak i domova pro seniory spolu přímo z velké části sousedí.

Studie domova pro seniory nabízí možnost zahuštění městské zástavby oproti častému negativnímu jevu suburbanizace, kdy dochází k zastavování volné krajiny kolem měst. Je jistě jednodušší stavět na zelené louce, volných ploch kolem měst však ubývá a vznikající periferie zvyšují objem dopravy a představují těžko řešitelný problém do budoucna. Koronavirová krize navíc ukázala, jak negativní dopad na duševní pohodu člověka mají samota a odloučení.

Autor studie, architekti ze studia masparti, již dříve ve Šternberku adaptovali nevyužívaný taneční sál na sdílený kancelářský prostor (tzv. coworking), který nastartoval využití prázdného domu v majetku města a jsou autory rekonstrukce unikátního kubistického altánu v městském parku, oceněné v celostátní soutěži památka roku a nominované odbornou porotou na cenu Rudolfa Eitelbergera.

Aktuální návrh domu pro seniory vznikal v úzké spolupráci se zástupci města a vedením Sociálních služeb Šternberk, příspěvkové organizace, které budou domov provozovat. Zadaná kapacita 50 lůžek odpovídá praxí dlouhodobě ověřené provozní efektivitě v počtu potřebných pracovníků a velikosti provozního zázemí. Při zadání i projednávání studie bylo dbáno na optimální uspořádání jak s ohledem na pořizovací, tak provozní náklady.

Dům má kompaktní velikost a přehledné dvoupodlažní uspořádání, které využívá přirozené svažitosti pozemku. Hlavní podlaží leží na úrovni okolního terénu a umožňuje bezbariérový pohyb pro klienty, všechny pokoje nabízejí výstup na krytou verandu a dále do zahrady. Prosklené dveře z pokoje do zahrady slouží zároveň jako požární úniková cesta a umožňují propojení vnitřních společných prostor, které tak mohou zůstat přehledné pro personál a uživatelsky příjemné pro klienty. Úhel širokého rozevření tří hvězdicově rozmístěných ramen hlavního podlaží a jejich orientace ke světovým stranám zajišťují dostatek denního osvětlení a zároveň zaručují soukromí v každém pokoji. Hlavním komunikačním prostorem a středem, do kterého se ramena sbíhají, je vstupní hala, kde návštěvníci najdou recepci. Odtud je každý z pokojů lehce dosažitelný jak pro návštěvníky, tak i pro personál. Veškeré provozní zázemí domova, které obsahuje prostory pro zaměstnance, sklady, prádelnu a přípravnu dovážených jídel je umístěno do suterénního podlaží pod jedním z ramen se samostatným servisním vstupem přístupným z prostoru parkoviště. Tím je provozní dění odděleno od pobytového hlavního podlaží. Propojení zajišťuje schodiště a prostorný výtah.

Klienti v domovech pro seniory potřebují stálou každodenní péči, což je jen část širší nabídky péče o seniory zřizované městem, ke které patří jak pečovatelské služby pro samostatnější seniory, tak domovy s intenzivnějším režimem specifického zaměření, například pro klienty s alzheimerovou chorobou. Dům v budoucnu umožňuje navýšení kapacity o další patro, kde by se mohl nacházet chráněný pavilon třeba právě pro klienty s alzheimerovou chorobou. Zvolená koncepce domu na terénu umožňuje dobře reagovat na aktuální situaci a pružně zřizovat oddělené karanténní úseky se samostatným vstupem, což je atribut, který by u zařízení tohoto typu neměl v dnešní době chybět.

Zastupitelé města schválili ve středu 23. září 2020 střednědobý výhled rozpočtu města Šternberka na období 2021-2025, který počítá s dokončením významných investic města jako je atletický stadion a krytý bazén. Starosta města Stanislav Orság zdůraznil, že prozatím do tohoto časového horizontu nebyla zakomponována investice na domov pro seniory. „Město se stavbou tohoto objektu v horizontu několika let počítá, ale prozatím v rozpočtu částka není zahrnuta, jelikož její výši ještě neznáme,“ řekl ještě k bodu starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…