Šumperk: Výstava přiblíží olympijské okamžiky

28.09.2021 12:50 | Tisková zpráva

Město Šumperk ve spolupráci s Domem kultury Šumperk uspořádá na pěší zóně velkou fotografickou výstavu České tiskové kanceláře Olympijské okamžiky. Výstava bude slavnostně zahájena 1. října ve 13 hodin a potrvá do 18. listopadu.

Šumperk: Výstava přiblíží olympijské okamžiky
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Venkovní expozice na 20 oboustranných panelech ukazuje slavné i méně známé snímky z historie československé a české účasti na letních i zimních olympijských hrách. Stejně jako předchozí velké fotografické výstavy ČTK čerpá především z bohatého fotografického archivu národní tiskové agentury, ale také z dalších zdrojů.

„Jsem moc ráda, že město spolu s námi přijalo nabídku ČTK, protože k výstavě se vážou další zajímavé materiály, které mohou využívat například učitelé ve školách. Na velkoformátových fotografiích jsou slavní olympionici, kteří mají nebo měli vazbu k našemu městu, mimo jiné Věra Čáslavská, Aleš Valenta nebo Kateřina Neumannová. Pro školy také připravujeme na 1. října s ČTK debatu se speciálním hostem – olympionikem Alešem Valentou,“ prozradila ředitelka Domu kultury Šumperk Hana Písková.

Premiéru měla výstava v Uherském Hradišti na Letní filmové škole, pro Šumperk autoři mimo jiné počítají s tím, že expozici obohatí o ty nejzajímavější fotografie z letní olympiády v Tokiu 2021.

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí

Na výstavě se autorsky podíleli bývalý dlouholetý vedoucí sportovní redakce ČTK Ladislav Josef, který se jako reportér zúčastnil šesti olympiád a na několika hrách byl i mluvčím národní olympijské výpravy. Spolupracoval na ní s šéfredaktorkou zpravodajství ČTK Radkou Matesovou Markovou a šéfredaktorem Fotobanky ČTK Petrem Mlchem, kteří se jako autoři podíleli i na předchozích venkovních fotografických expozicích ČTK.

"Po Okamžicích století, Okamžicích sametové revoluce a Nežádoucích okamžicích jsme se tentokrát rozhodli opustit oblast velké politiky a ukázat mimořádně zajímavé snímky z české a československé sportovní historie, jichž je stoletý fotoarchiv ČTK plný," uvedl šéfredaktor Fotobanky ČTK a spoluautor výstavy Petr Mlch.

Součástí akce je také debata pro školy a veřejnost. Uskuteční se v den vernisáže, v pátek 1. října od 10.30 hodin. Zájemci se budou moci na olympijské hry očima těch, kteří jsou ke sportovcům nejblíž. O tom, jak pracují novináři na největší sportovní akci světa, budou debatovat sportovní redaktoři České tiskové kanceláře Ladislav Josef a Radek Smekal, kteří absolvovali dohromady 15 olympiád. Společně s novináři vystoupí na debatě i speciální host – olympionik Aleš Valenta. Debatu bude moderovat šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Marková.

„Všechny srdečně zvu na besedu i výstavu. Olympijské hry jsou vždy mimořádným zážitkem, novou zkušeností byly určitě i hry v Tokiu. Věřím, že se bude na co dívat,“ uvedl šumperský starosta Tomáš Spurný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…