Tábor: Celkový úlovek odlovu činil 1713 kg ryb

29.09.2019 15:32

V minulém týdnu (od 16. do 20. září 2019) se uskutečnil na údolní nádrži Jordán odlov ryb, který prováděli pracovníci Hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích pod vedením doc. Jiřího Peterky.

Tábor: Celkový úlovek odlovu činil 1713 kg ryb
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Práce hydrobiologů se uskutečňují v rámci projektu „Redukce biomasy nežádoucích druhů ryb za účelem snížení negativních projevů eutrofizace na nádrži Jordán.“ Jak vysvětlují biologové, regulace nevhodného složení rybí obsádky má zásadní cíl - udržet, případně zlepšit kvalitu vody pro rekreační účely.

A jak odlov dopadl? Jak nám sdělil Jiří Peterka, hydrobiologové provedli celkem deset zátahů zátahovou sítí 200 na 6 metrů, 43 tahů vlečnou sítí 6 na 3 metry. „Tyto techniky jsme ještě doplnili o hlubinný elektrolov po celém obvodu nádrže Jordán,“ uvedl vedoucí projektu.

Celkový úlovek činil 1713 kg ryb, z čehož 1473 kg ryb (převážně plotice, ouklej, cejn, cejnek a menší okouni) bylo vysazeno do jiných revírů Českého rybářského svazu (mj. do Lužnice) nebo předáno zoologickým zahradám jako krmení. Celkem 240 kg dravých ryb a kapra vrátili vědci zpět do nádrže Jordán. Nepodařilo se tedy naplnit původní plán odlovit za pět dnů až 10 tun ryb.

Projekt bude pokračovat. V týdnu od 30. září do 4. října 2019 se hydrobiologové k Jordánu vrátí. Provedou komplexní průzkum rybí obsádky, který má upřesnit efektivitu provedeného odlovu. První kompletní ichtyologický průzkum nádrže proběhl loni od 10. do 13. září 2018.

Kvalita vody v Jordánu se sleduje posledních pět let po ukončení obnovy nádrže v roce 2014. Vědecký tým z různých univerzit doporučuje městu Tábor čtyři opatření proti zhoršování kvality vody: vybudování srážecí stanice fosforu, právě regulaci složení rybí obsádky, jednání s obcemi na povodí o zprovoznění čističek s terciálním stupněm čištění (tedy odbourání fosforu) nebo jako doplněk instalaci čeřicích věží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

16:14 Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

Vítězné projekty loňského úvodního ročníku participativního rozpočtu nazvaného Vaše Kroměříž se blíž…