Třebíč: Kraj a město přispějí na památky

16.02.2013 21:18

Vysočina věnuje přes 1,4 milionu korun, Třebíč přidá téměř 700 tisíc korun.

Třebíč: Kraj a město přispějí na památky
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Čtyři soukromé osoby a dvě náboženské organizace dostanou od města peníze na opravy historických objektů. Poskytnutí příspěvků na rok 2013 schválilo zastupitelstvo 31. ledna. Jedná se o finanční spoluúčast k dotacím kraje Vysočina.

Krajský grantový program s názvem „Podpora rozvoje kultury a kulturního dědictví, obnova kulturních památek v roce 2013“ umožňuje získat vlastníkům z řad fyzických a právnických osob dotaci až do výše 40 procent a u církví do výše 50 procent z celkových nákladů na obnovu nemovité kulturní památky. Podmínkou je spoluúčast obce a to ve výši minimálně 20 procent.

Náklady na opravu šesti objektů představují souhrnnou částku 4.205.961 korun. Z toho podíly vlastníků dělají dohromady 2.099.958 korun. Kraj věnuje v součtu 1.409.268 korun, město přidá 696.735 korun. Římskokatolická farnost Třebíč-město využije darované peníze na restaurování svatostánku z hlavního oltáře kostela svatého Martina. Židovská obec Brno provede opravu zadních fasád čtyř hrobek a průčelí Subakovy hrobky a dokončí vnitřní kamenný taras při dolní zdi Židovského hřbitova. Dva soukromníci opraví domy na Karlově náměstí, jeden v ulici Leopolda Pokorného a jeden na nároží ulic Blahoslavova a V Mezírce.

„Myslím, že princip krajských a městských dotací se osvědčil. Je potřeba si uvědomit, že majitelé historických objektů musí při rekonstrukcích používat atypické materiály a technologie. Ne všichni jsou natolik solventní, aby si mohli dovolit udržovat památku způsobem odpovídajícím její hodnotě. Kdybychom od nich chtěli, aby všechno platili ze svých prostředků, tak bychom se mnoha oprav památek ani nedočkali,“ vyjádřil se starosta Pavel Heřman. Podle jeho slov by si Třebíč zasloužila od kraje i státu více peněz, protože město zapsané v seznamu UNESCO má památek hodně a měřítka pro jejich posuzování jsou přísnější. To s sebou nese i vyšší finanční náročnost rekonstrukcí.
 
Ivan Přibík
tiskový mluvčí a kronikář města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: trebic.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…