Třebíč: Slavnostní otevření expozice Děti Antonína Kaliny

15.02.2019 13:30

V roce 2012 ocenil Izraelský památník obětí holocaustu Yad Vashem titulem Spravedlivý mezi národy Antonína Kalinu z Třebíče za záchranu tisícovky dětí v koncentračním táboře Buchenwald.

Třebíč: Slavnostní otevření expozice Děti Antonína Kaliny
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Během následujících sedmi let se uskutečnila řada aktivit s cílem zviditelnit Kalinovu osobnost a uctít jeho nezištný hrdinský čin. Američtí dokumentaristé natočili dojemný příběh Kinderblock 66 - Návrat do Buchenwaldu, reportér a spisovatel Stanislav Motl napsal knihu a natočil film, prezident Miloš Zeman udělil na základě iniciativy současného starosty Třebíče Pavla Pacala hrdinovi in memoriam státní vyznamenání Za zásluhy o stát I. stupně.

Ani Kalinova rodná Třebíč nezůstala pozadu. Již v roce 2013 se podařilo zkontaktovat Kalinovy příbuzné a uspořádat na radnici jejich setkání. Následovalo udělení čestného občanství a odhalení pamětní desky na budově bývalé židovské školy, kterou Kalina navštěvoval. V roce 2017, u příležitosti 115. výročí hrdinova narození byla k jeho poctě otevřena Pamětní síň. Přirozeným pokračováním těchto aktivit je letošní rozšíření stávající expozice o část, nazvanou stejně jako kniha Stanislava Motla Děti Antonína Kaliny.

Kalinou zachráněných dětí bylo více než devět set. Všechny jednotlivě připomenout nelze, jejich záchranu však symbolizuje Strom života - unikátní umělecká kovářská a pasířská práce mistrů a studentů třebíčské SPŠ, kovaná plastika stromu, jehož listy nesou vytepaná reálná jména.

Expozice se dále věnuje osudům několika výjimečných osobností - fotografa a historika Naftali Fürsta, spisovatele Imre Kertézse, básníka, spisovatele a dramatika Pavla Kohna, židovského aktivisty Israel Laszlo Lazara, filmaře Alexe Moskovice, fyzika Felixe Weinberga a spisovatele Elieho Wiesela. Zasloužená pozornost je věnována i Kalinovu celoživotnímu příteli - lékaři a humanistovi Jindřichu Flusserovi, který se na záchraně chlapců v Buchenwaldu aktivně a významně podílel.

Společenská část otevření nové expozice Děti Antonína Kaliny proběhne ve čtvrtek 21. 2. 2019 v 16 hodin v Zadní synagoze v Třebíči. Následovat bude volná prohlídka samotné expozice v sousedním objektu.

Pozvání na akci přijali zástupci velvyslanectví USA, členové vedení Kraje Vysočina, vedení města Třebíče, příslušníci rodin Kalinovy a Flusserovy, spisovatel Stanislav Motl a řada dalších osobností veřejného, kulturního a společenského života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…