Uherské Hradiště: Obnovili jsme dětská hřiště

30.09.2021 21:21 | Tisková zpráva

Letošní podzimní měsíce už mohou děti z Uherského Hradiště a Jarošova trávit na dvou obnovených hřištích. V odpočinkové zóně v Kunovském lese a v Jarošově Na Návsi se dětská hřiště dočkala komplexní obnovy – staré herní prvky zmizely a nahradily je nové, odolné.

Uherské Hradiště: Obnovili jsme dětská hřiště
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Hřiště v Kunovském lese a v Jarošově Na Návsi byla původně vybavena dřevěnými prvky, které již byly po letošní hlavní roční revizi hřišť určeny k odstranění. Město proto přistoupilo ke komplexní obnově a na nové dopadové plochy instalovalo herní prvky s vysokou odolností a nízkou údržbou.

Na hřiště v relaxační zóně v Kunovském lese si chodí hrát mnoho dětí různého věku, proto tam město postavilo několik herních prvků, které využijí menší i větší děti. Dominuje jim dvojitá věž s přemostěním, což jsou dvě věže na hraní spojené lanovým mostem se silným kokosovým lanem. Dále je k dispozici dvojitá houpačka v kombinaci s houpacím hnízdem nebo hbitostní dráha, po které se dá všemožně šplhat. Vše doplňují i prvky pro nejmenší děti - takzvaný "lesní obchůdek", domek, u něhož se dá hrát si ze všech stran, dále dvě pružinová houpadla - šnek a mravenec a herní stůl s pískem. Dopadová plocha je v Kunovském lese řešena z písku, naopak na druhém hřišti, v Jarošově Na Návsi, tvoří dopadovou plochu kačírek. Na ten město nechalo postavit trojhrazdu na cvičení, šplhací síť, dvoumístnou houpačku a lesní věž se šplhací spirálou, vše pak doplnilo pružinové houpadlo ve tvaru brouka.

„Herní prvky jsou odolné, bezpečné a velmi atraktivní. Většina z nich také stojí na dřevěných konstrukcích, ale ty jsou ze speciálně upraveného akátového dřeva s vysokou pevností a přirozenou trvanlivostí. Všechny další materiály herních prvků, úchyty, tyče, skluzavky, sítě, lana a další splňují veškeré bezpečnostní normy a jsou z vysoce odolných materiálů. Nyní zbývá doplnit některé prvky mobiliáře, ale hřiště jsou již plně funkční,“ popsal místostarosta Čestmír Bouda.

Obě hřiště postavila společnost GARTENSTA PLUS s.r.o, za celkem 2,1 milionu korun. Návrh dětského hřiště Na Návsi byl projednán s poradním orgánem rady města, místní komisí Jarošov. Ta se na revitalizaci dětského hřiště podílí částkou 500 tisíc korun. Práce na revitalizaci obou hřišť začaly v polovině měsíce srpna  a dokončeny byly v polovině září.

V měsíci září se také město pustilo do revitalizace dalších dětských hřišť, kde také dřevěné prvky již neodpovídaly normám a byly proto určené k likvidaci. Při obnově vybavení hřišť by se na Sadové 1031 měla objevit nová sestava s houpačkami a se skluzavkou, kolotoč a kládová houpačka. Na Rybníku se děti mohu těšit na vysoký domeček s tubusovou skluzavkou, houpadla a kládovou houpačku. Ve Staré Tenici potom plánuje město velkou sestavu se skluzavkami a tunelem, dvojhoupačku s hnízdem, kládovou houpačku a jednotlivá houpadla.

„Dále potom budeme rozšiřovat dětské hřiště v Míkovicích U Přehrady. Na ploše přibude nová sestava se skluzavkami, trojhoupačka s hnízdem, kolotoč a work out sestava. Místní komise Míkovice na obnovu dětského hřiště s workout prvkem dala finanční příspěvek 800 tisíc korun,“ popsal dále místostarosta Bouda.

Letošní hlavní roční revizí byla na dětských hřištích v Uherském Hradišti vyřazena řada dřevěných prvků, proto se kromě již uvedených hřišť město zabývá budoucí obnovou některých dalších. „Připravujeme revitalizace hřišť v ulicích B. B. Buchlovana a Sadová, které by se měly uskutečnit ještě v průběhu tohoto nebo příštího roku. V plánu máme také doplnění herního prvku na hřiště v ulici R. Kubíčka. Opravy jsou ve fázi příprav, protože pustit se do všech najednou nám bohužel rozpočet neumožňuje,“ sdělil starosta města Stanislav Blaha. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.