Uherské Hradiště se zařazuje do sítě chytrých měst

28.02.2021 12:39

Uherské Hradiště se zařazuje do sítě chytrých měst. Novinky z této oblasti nabízí na novém internetovém portále www.hradistechytre.cz.

Uherské Hradiště se zařazuje do sítě chytrých měst
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Chytré město (z angličtiny„Smart City“) je koncept, který využívá digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života ve městech. Zaměřuje se na efektivní využívání stávajících a hledání nových zdrojů, snižování spotřeby energií, eliminaci zátěží životního prostředí, optimalizaci dopravy a sdílení dat pro veřejné účely.

Také Uherské Hradiště se chce zařadit do kontextu nové digitální éry, aby fungovalo efektivněji, moderně, a aby nabídlo svým občanům zvýšení komfortu ve stěžejních oblastech života ve městě. Město bylo úspěšné se svou žádostí o dotaci na projekt „Využití konceptu Smart City a navazujících strategií k udržitelnému rozvoji města Uherské Hradiště“, který je zaměřen na zlepšení současného systému strategického řízení a tvorby strategických dokumentů místní samosprávy.

V rámci projektu je realizováno 8 koncepcí a jedna analýza:

  • Strategie Smart City
  • Informační strategie
  • Koncepce rozvoje veřejného osvětlení
  • Místní adaptační strategie na změnu klimatu
  • Strategie rozvoje kulturních a kreativních průmyslů
  • Koncepce rozvoje a řízení kultury
  • Koncepce rozvoje cestovního ruchu
  • Koncepce rozvoje a řízení sportu
  • Analýza a návrh optimalizace dopravy v klidu na sídlišti Východ

Díky projektu bude lépe plánován a realizován rozvoj města a bude posílena vzájemná spolupráce a komunikace mezi všemi aktéry rozvoje. Chceme rovněž zkvalitnit plánování ve veřejné správě a tím zlepšit kvalitu života a spokojenosti obyvatel města.

„Jde o konkrétní inovativní projekty šité na míru našemu městu. Inspirujeme se městy po celém světě a do tvorby zapojujeme odborníky z různých oblastí. Já osobně vnímám jako klíčové oblasti dopravu a následně energetiku. Očekávám, že opatření budou přínosná ve všech dotčených oblastech, a že jednoduchá a logická řešení usnadní práci a život občanům v našem městě,“ vyjádřil se starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Způsobilé výdaje jsou vyčísleny na 8,7 milionu korun, z toho dotace prostřednictvím Evropského sociálního fondu (Operační program Zaměstnanost) činí 95 % (tj. 8,3 milionu korun).

Pomozte nám vybudovat modernější město

Jedním z výstupů projektu je nový internetový portál Hradiště chytře (hradistechytre.cz). Na tomto webu naleznete novinky z oblasti Smart City, můžete se účastnit anket, seznámit se s důležitými koncepčními dokumenty a dozvědět se vše o novinkách z veřejných projednávání. Především se ale sami můžete podílet na nových chytrých řešeních, které bychom chtěli zavádět do praxe.

Budeme rádi, když s námi budete sdílet vlastní zkušenosti, potřeby a nápady. Názor veřejnosti je pro nás stěžejní. Věříme, že se vám nový portál bude líbit a že pro vás bude užitečným zdrojem informací a zajímavým komunikačním médiem mezi městem a vámi, a to nejen v oblasti moderních technologií. Protože o tom, co město skutečně potřebuje, by měli rozhodovat právě jeho obyvatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…