Ústí nad Labem: Hnízdní budka zase jako nová, obydlí pro sokolí pár je připraveno

08.08.2020 14:49

Do úklidu sokolí budky na komořanském komíně se v minulém týdnu pustil ornitolog Václav Beran, jinak také zoolog, kurátor sbírky Muzea v Ústí nad Labem a pracovník o.p.s. ALKA Wildlife. Dočasné hnízdiště dravců, umístěné na ochozu komína ve výšce 150 metrů, je tak opět připraveno přivítat budoucí sokolí pár.

Ústí nad Labem: Hnízdní budka zase jako nová, obydlí pro sokolí pár je připraveno
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

„Již v roce 2013 opakovaně zaznamenali ornitologové přelety sokola stěhovavého nad areálem naší teplárny. Vzhledem k tomu, že šlo o chráněné dravce, kteří si dost často velmi obtížně, zejména jedná-li se o lidské stavby, hledají vhodné místo ke hnízdění, vyhověli jsme žádosti společnosti ALKA Wildlife a nainstalovali speciální hnízdní budku na ochoze komína,“ sdělila Miloslava Kučerová, tisková mluvčí teplárny, která ornitologa při výstupu na komín doprovázela.

Samotnou instalací budky však péče o sokoly nekončí. Velmi důležité je se také o budku starat a nejlépe po hnízdní sezóně ji vyčistit. „ Ani v přírodě si sokoli vlastní hnízdo nestaví. Využívají hnízd jiných druhů, případně jen skalní římsy a podobně. Při opakovaném použití hnízda však dochází i k jeho obsazení ptačími parazity, kteří mohou hnízdící opeřence řádně sužovat. V přírodě to tito dravci řeší alespoň občasným střídáním obydlí. V případě budek je ideální jejich obsah po pár letech vyměnit za nový,“ osvětlil Václav Beran.

sokoli

Z ochozu komína snesl ornitolog větší pytel se zbytky potravy, trusu a podkladového keramzitu. Jeho obsah projde následnou analýzou v Muzeu města Ústí nad Labem. Tak výzkumný pracovník zjistí složení stravy opeřenců. „Sokol nemá ve zvyku uklízet zbytky potravy a obecně si hnízdo nějak čistit, takže obsah budky nám napoví, co nosí rodiče mláďatům za kořist. Při samotném čištění budky nebyl na určování zbytků čas, ale i tak jsme mohli zaznamenat křídlo sojky obecné, dlaska tlustozobého, špačka obecného a také hojné zbytky holubů domácích,“ vypočítává Beran oběti opeřených predátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…