V Liberci se poprvé uskutečnil odkup nalezených věcí

06.07.2018 19:32

Liberecký magistrát nabídl občanům k prodeji movité věci, nalezené na území města Liberce v roce 2014, které připadly v souladu s občanským zákoníkem do vlastnictví města. Nalezené věci, o které se totiž majitelé během tří let nepřihlásí, přechází do vlastnictví obce.

V Liberci se poprvé uskutečnil odkup nalezených věcí
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Na magistrátu je zřízena komise, která posuzuje využitelnost nalezených věcí, a která zároveň rozhodne o jejich dalším osudu. Komise vybrala k odkupu některé zachovalé věci zájemcům z řad občanů. Podobně v této agendě postupují i jiná města v republice.

„Inspirovali jsme se v Praze, která také tímto způsobem nevyzvednuté, nalezené věci likviduje. V Liberci je to poprvé. Do účinnosti změn daných občanským zákoníkem jsme použitelné věci, o které se nikdo nepřihlásil, a staly se tak majetkem města, dávali na charitu,“ vysvětluje Jitka Štíchová, vedoucí odboru správního a živnostenského.

Na konci června tak zájemci mohli získat například cyklistickou helmu, dva stany, spací pytle, kšiltovky, deštníky, herní konzoli, kolečkové brusle, sekačku na trávu, softshellové bundy, rukavice, kabelky anebo i zlatý prsten a fotoaparát. Do prodeje se dávají věci, které jsou funkční a použitelné. Ty, které jsou nepoužitelné, se likvidují odvozem do spalovny nebo sběrného dvora.

Soubor věcí za stovku

„Prodej se uskutečnil formou takzvané obálkové metody, kdy je kupující vybrán podle jediného kritéria, a tím je nejvyšší nabídnutá cena za celý soubor věcí. Prodává se tedy tak celý soubor předmětů, nikoliv jednotlivé nalezené věci,“ uvádí dále Jitka Štíchová.

Při letošním veřejném odkupu byl soubor věcí prodán jedinému zájemci, který za celý soubor nabídl 100 Kč. Získal tak sadu věcí a předmětů v počtu asi 50 kusů. V příštím roce bude možné shodným způsobem odkoupit předměty, které byly nalezeny v roce 2015, o které se majitelé nepřihlásí, neboť uplyne tříletá lhůta, kdy se stanou majetkem města Liberce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

10:28 Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

Jablonecká náměstkyně primátora pro oblast humanitní přivítala v obřadní síni vítěze okresních kol v…