Jejímu vzniku předcházela úzká spolupráce Znojemského městského pivovaru se šlechtitelskou stanicí Ampelos a Výzkumným ústavem pivovarským (dále jen VÚPS). Ampelos a VÚPS totiž lokalizoval vinnou kvasnici, specifickou výhradně pro oblast Znojemska a jeho vinice. Jde o originální kmen vinařských kvasinek, který je patentován VÚPS.
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vede dlouhodobě sbírku především pivovarský kvasinek, které uchovává v tekutém dusíku při teplotě -196°C. Bez čisté kvasničné kultury, která zaručuje stabilní požadované vlastnosti, nelze zaručit dokonalou a vyrovnanou kvalitu piva.
Nemalý podíl v procesu a letité zkušenosti přinesl sládek Znojemského pivovaru Karel Čaněk a s technologickým poradenstvím se zapojila i společnost Czech Brewmasters.
Znojemský městský pivovar oslaví letos své druhé narozeniny. Pivovar je vybaven tradiční dvounádobovou varnou vhodnou pro vaření světlých i tmavých piv českého typu dekokčním způsobem. Současně to umožňuje výrobu jiných druhů piv infůzním způsobem, jako jsou např. ALE, stout a pšeničná piva. Pivo kvasí v otevřených kvasných kádích (spilce), vlastní zrání probíhá v ležáckých sklepích. Hlavní částí produkce je klasický ležák českého typu se stupňovitostí 11 %. V současné době se plánuje rozšíření kapacitních možností pivovaru. Do čtyř let je v plánu prodávat maximální kapacitu pivovaru, t.j. 10.000 hektolitrů ročně.
autor: PV