Vsetín: Zastupitelé rozhodli o milionech pro neziskovky v sociální oblasti

29.12.2017 7:36

Takřka sedm milionů korun schválili vsetínští zastupitelé na prosincovém zasedání neziskovým organizacím působícím v sociální oblasti pro rok 2018. Oproti začátku letošního roku tak došlo k navýšení rozdělených dotačních prostředků neziskovkám poskytujícím sociální služby téměř o milion korun.

Vsetín: Zastupitelé rozhodli o milionech pro neziskovky v sociální oblasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Vyslyšeli jsme požadavek na zvýšení dotačních prostředků do sociálních služeb, který vznesly nejen neziskové organizace, ale také občané na veřejném fóru a v následné ověřovací webové anketě, kde dostal tento podnět nejvíce hlasů,“ uvedla místostarostka Simona Hlaváčová a doplnila: „Při rozdělování téměř sedmi milionů korun jsme se zaměřili na podporu služeb potřebných pro občany, například na pobytové služby v domovech pro seniory či na pečovatelskou službu, která je k dispozici i o víkendech a státních svátcích. Zároveň se budeme znovu snažit organizacím poskytnout první splátky již v začátku roku, neboť pro mnohé poskytovatele sociálních služeb je toto období kritické. Pomůžeme jim překlenout dobu, než obdrží dotaci z ministerstva,“ dodala místostarostka s tím, že tímto postupem nedojde k ohrožení poskytování služeb a občané mohou mít jistotu, že služby budou nadále plně fungovat.

Program na poskytování dotací z rozpočtu města Vsetína na činnost neziskových organizací v sociální oblasti byl rozdělen do dvou částí. Ve výzvě A byla podpora schválena celkem 14 žadatelům, kteří dohromady poskytují 34 sociálních služeb, a ve Výzvě B bylo podpořeno 12 organizací. Zastupitelé tak schválili rozdělení dotací v celkové výši 6 732 500 korun a v rezervě pro další podporu v průběhu roku 2017 zůstala částka 320 tisíc korun.

„Kromě registrovaných sociálních služeb byly podpořeny i další organizace poskytující neregistrované sociální služby například Rodinné a mateřské centrum Sluníčko, ONKO-DUHA Vsetín, Svaz tělesně postižených ČR a další,“ informuje Martina Ďulíková, z odboru sociálních věcí radnice.

Schválení předcházelo projednání žádostí v rozšířeném manažerském týmu komunitního plánování sociálních služeb a péče, ale také v Komisi zdravotní a sociální Rady města Vsetína. „Při výpočtu dotace bylo přihlédnuto také k objemu poskytnutých služeb vsetínským občanům,“ doplnila Ďulíková s tím, že postup hodnocení sociálních služeb na Vsetíně navazuje na model financování sociálních služeb ve Zlínském kraji.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

10:28 Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

V rámci městských slavností čeká Děčín několik omezení. První z nich hned 17. 5., kdy půjde městem z…