Vsetín: Zastupitelé schválili individuální dotace do sportu, školství, kultury i sociální oblasti

26.12.2017 14:10

Hned několika žádostmi o dotace ze strany vsetínských organizací se zabývali na svém prosincovém zasedání vsetínští zastupitelé. Žadateli byla Diakonie Vsetín, ZŠ Integra Vsetín, Sdružení obcí Mikroregionu Vsetínsko, VHK Vsetín a Dům kultury Vsetín.

Vsetín: Zastupitelé schválili individuální dotace do sportu, školství, kultury i sociální oblasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Vsetínská Diakonie plánuje v příštím období vybudovat domov pro seniory Vyhlídka, který by v budově bývalé zvláštní školy na ulici Strmá umožnil ubytování 18 seniorům. Předpokládané náklady na rekonstrukci nyní nevyužívaného objektu, jenž organizace získala před několika lety od města, jsou téměř 37 milionů korun. Necelých 34 milionů již má Diakonie k dispozici díky získání dotací ve výši 24,5 milionu korun od Ministerstva práce a sociálních věcí a tří milionů od Zlínského kraje. Dalšími téměř 6,3 miliony korun Diakonie disponuje díky dárcům a donátorům. Zastupitelé po zhruba tři čtvrtě hodinové diskuzi podpořili žádost domova Vyhlídka částkou dva miliony korun i vzhledem k nutnosti navýšení ubytovacích kapacit pro seniory. „Město Vsetín nemůže svou velikostí a rozpočtem konkurovat příspěvku Zlínského kraje, který je několikanásobně větší, proto si myslím, že příspěvek dva miliony korun z rozpočtu Vsetína je v dostatečné výši,“ uvedl starosta Jiří Růžička s tím, že město je v příštím roce v případě potřeby připraveno se vsetínskou Diakonií jednat o další podpoře. „Vážím si příspěvku města Vsetína ve výši dva miliony korun, kterým podpořilo projekt domova Vyhlídka,“ uvedl ředitel vsetínské Diakonie Dan Žárský.

Tradičně ke konci roku žádá o dotaci na rok další rok základní škola Integra Vsetín, jíž je město spoluzakladatelem. Letos na úhradu provozních nákladů v roce 2018 požádala o 2,4 milionu, přičemž tato částka je již zahrnuta v návrhu rozpočtu města pro příští rok. Zastupitelé její poskytnutí schválili. „Plánované provozní náklady školy na rok 2018 budou činit 16,9 milionu korun, z toho 14,5 milionu bude pokryto státní dotací a ostatními příjmy,“ uvedl v žádosti ředitel školy Libor Podešva.

S žádostí o poskytnutí dotace 150 tisíc korun se na město obrátilo také Sdružení obcí Mikroregionu Vsetínsko. Tuto částku využije v roce 2018 pro činnost Destinační společnosti Valašsko, která vznikla v roce 2017 a jejím hlavním cílem je propagace Valašska jako turistické destinace.

Dotaci ve výši 8,3 milionu korun žádal také VHK Vsetín na činnost hokejového týmu mužů v 1. lize v roce 2018. Nejvýznamnějšími nákladovými položkami v předpokládaném 27milionovém rozpočtu klubu, který je od letoška plně profesionálním, jsou přitom odměny hráčů, trenérů a realizačního týmu a dále pak náklady na výstroj a vybavení. Naopak hlavními příjmovými položkami jsou příspěvky partnerů klubu a příjmy ze vstupného. Pro naplnění příjmové stránky rozpočtu hokejisté žádali výše uvedenou částku. Město však může poskytnout profesionálnímu klubu podporu v rámci de minimis ve výši maximálně 200 tisíc EUR v průběhu tří po sobě jdoucích let. V roce 2017 přitom hokejistům již uvolnilo 22 tisíc eur. Podpora pro další dva roky tak může dosáhnout přibližně 4,5 milionu korun v závislosti na výši kurzu. Zastupitelé    v hlasování podpořili 18 hlasy podporu vsetínskému hokeji ve výši tři miliony korun. „Sbíráme zkušenosti i v jiných městech, kde mají s finanční podporou první ligy zkušenosti, nicméně zatím se podpora de minimis jeví jako nejvíc možná,“ doplnil k debatě starosta Jiří Růžička.

Dotaci ve výši 300 tisíc korun získá od města také společnost Dům kultury Vsetín s. r. o., a to na generální opravu klavírního křídla, které je používáno při kulturních akcích v hlavním sále domu kultury. „Jde o reprezentativní nástroj Petrof z období první republiky, který dosud neprošel žádnou zásadní opravou. Zlepšení vizuální stránky a kvality zvuku tohoto nástroje, jenž je během koncertů hlavním sólovým nástrojem, je velmi žádoucí,“ uvedla k žádosti jednatelka domu kultury Petra Vaňková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…