Vyškov: Petardy dolétaly, město reguluje používání pyrotechniky

11.05.2019 14:51

Všeobecně se ví, že noční klid platí mezi 22:00 hodinou večerní a 6:00 hodinou ranní. Po tuto dobu se předpokládá utišení hlučných strojů, hudebních produkcí nebo zastavení prací na stavbě. Zastupitelé nyní schválili novou obecně závaznou vyhlášku města Vyškova č. 1/2019 o nočním klidu.

Vyškov: Petardy dolétaly, město reguluje používání pyrotechniky
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Stanovuje výjimečné případy, zejména slavnosti nebo podobné společenské akce, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo při nichž nemusí být dodržována.

Ruší tak dokument z roku 2008. „Vyhláška uvádí pro město tradiční a výjimečné akce, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší, konkrétně od půlnoci do šesté hodiny ranní. Mezi takové výjimky patří zavedené akce, jako je Pálení čarodějnic v noci z 30. dubna na 1. května, promítání letního kina pod širým nebem v areálu TJ Sokol Vyškov nebo festival Žán z Vážan na bikrosové dráze,“ vyjmenoval starosta Vyškova Karel Jurka s tím, že noční klid se pak vymezuje dobou od 2:00 do 6:00 hodin v případě silvestrovských oslav a pro letošek ještě festivalu Pod Parou. „Důvod prvního je logický. Vítání nového roku by ztrácelo význam, kdybychom museli bouchnutím šampaňského oslavy ukončit. V případě srpnového hudebního festivalu je důvod takový, že organizátoři již mají nasmlouvaný program do dvou hodin ráno. V příštím roce to bude pouze do půlnoci,“ ujistil starosta Jurka.

Zastupitelé zároveň zvedli ruku pro obecně závaznou vyhlášku města Vyškova č. 2/2019, která reguluje používání zábavní pyrotechniky. Důvodem je to, že bouchání dělobuchů v ulicích města bylo na denním pořádku prakticky celý prosinec. V Česku sice existuje zákon o pyrotechnických výrobcích, ten ale nestanovuje žádná omezení při jejich používání. Vyhláška umožňuje vypouštění petard na veřejných prostranstvích pouze poslední a první den v roce. Po zbytek roku je používání zábavní pyrotechniky na veřejných prostranstvích zakázáno. „Víme, že odpalování rachejtlí a petard tím úplně zabránit nemůžeme, ale alespoň jsme nastavili pravidla, kterých se slušní obyvatelé města budou držet,“ doplnil vyškovský starosta Jurka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…