Vyškov: Rekonstrukce vodní nádrže začala, nabídne přírodní koupání

25.06.2022 21:17 | Tisková zpráva

Obnovování původních nebo budování nových. Město i nadále Vyškovanům nabízí možnosti vyrazit do přírody. Moravský rybářský svaz, pobočný spolek Vyškov se totiž pustil do rozsáhlé rekonstrukce vodní nádrže Marchanka – díky štědré individuální dotaci od města.

Vyškov: Rekonstrukce vodní nádrže začala, nabídne přírodní koupání
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Nádrž se nachází za průmyslovou zónou u nově zpevněné polní cesty vedoucí na Pustiměř, nabízí se jako další místo pro krátkodobou rekreaci. „Byl to krásný kus přírody. Jako kluci jsme na místo chodili chytat ryby. Bohužel došlo postupem času k jejímu silnému zanešení, hráz začala propouštět a z rybníku se stalo torzo. Vyškovští rybáři se nyní postarají o jeho obnovu,“ potvrdil vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

Vznikla několikrát upravovaná projektová dokumentace, celá příprava se protáhla na mnoho let. Proběhlo zároveň několik pokusů o získání dotace. „To se ukázalo být nereálné, protože rybářský svaz coby žadatel nesplnil podmínku velikosti nádrže nad dva hektary a plátcovství DPH. Neprošli bychom sítem, i kdybychom vodní dílo převedli na město. Všechny formální náležitosti jsou už ale nyní za námi a rekonstrukce může z hlediska stavebního a vodního zákona proběhnout,“ konstatoval vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

Jelikož nevyšla státní podpora, kývli zastupitelé města na poskytnutí investiční dotace ve výši 6 milionů korun. Dotací se podílí i obec Pustiměř, uvolnila 200 tisíc korun. Celkové náklady jsou zhruba sedmimilionové. „Samozřejmě nedisponujeme dostatečnými vlastními prostředky pro rekonstrukci. Dotace od města je jedinou možností, jak dlouhodobě nefunkční nádrž opětovně zprovoznit. Zbylou částku uhradíme z vlastních zdrojů. Rekonstrukční zásahy představují kompletní odbahnění nádrže, výstavbu nové hráze, vypouštěcího zařízení a bezpečnostního přelivu,“ vyjmenoval předseda spolku Radoslav Kotík.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí

Přeliv totiž nádrži úplně chybí, čímž vůbec neodpovídá současným bezpečnostním požadavkům. Marchanka prošla kolaudací v roce 1966, od té doby nebyla nijak opravovaná nebo udržovaná. Po rekonstrukci plocha nebude využívána ke komerčním účelům, počítá se s obnovou sportovního rybolovu. „Práce už začaly. S vybagrováním a výstavbou hráze bude firma hotová v září letošního roku. S napuštěním, výsadbou zeleně, osazením lavičkami a dalšími úpravami břehu počítáme v příštím roce,“ zmínil předseda vyškovských rybářů s tím, že se nabízí i možnost přírodního koupání. „V případě vysazování počítáme s amurem, kaprem a línem i několika dravými rybami,“ doplnil k zarybnění Kotík.

Význam revitalizace nebude spočívat pouze ve sportovním rybaření. „Vytvoříme oddechové místo pro veřejnost na cyklotrase spojující Vyškov s Pustiměří, právě na estetický přínos vodního díla nemůžeme zapomínat. Poslouží rovněž k akumulaci vody v zemědělské krajině, připravovaná menší nádrž u letiště by po úpravách celého údolí Marchanky vytvořila podmínky pro zprůchodnění celé oblasti,“ odkázal místostarosta Kachlík k dalšímu záměru: vybudování vodního díla v místě historické nádrže v údolí Marchanky a mokřadu mezi dálničním přivaděčem a stávající nádrží Kačenec I. Místo návrhu malé nádrže se nachází v zalesněném údolí vodního toku Marchanice, v místě stávající betonové hráze, která pravděpodobně vyrostla během druhé světové války.

Údolí, které v minulosti navozovalo až romantickou náladu, zpustlo. Plochy jsou silně zarostlé nálety, vybudování nádrže má být první krok pro revitalizaci celého údolí. „Realizací akce bychom zvýšili retenční schopnost území a vytvořili důležitý biotop pro existenci řady vodních a mokřadních živočichů a rostlin. A samozřejmě umožnili obyvatelům města procházky a výlety v příjemném prostředí. Budování podobných lokalit podporují dotace z Operačního programu Životní prostředí a ministerstva zemědělství, určitě se o některou pokusíme. Víc budeme vědět po vypracování projektové dokumentace, která je na programu v letošním roce,“ upřesnil vedoucí odboru Kutálek. Náklady mají přesáhnout 5 milionů korun.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…