Vyškov: Skupinka lemuřích samců už řádí v novém výběhu

26.09.2019 7:34

Konstrukce je stejná jako u původní volié ry, prostor zvelebuje travnatý povrch, několik dřevin a zejména průlez nad cestou, který novou část kovové voliéry spojuje se starou.

Vyškov: Skupinka lemuřích samců už řádí v novém výběhu
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Lemuří expozice v ZOO PARKu Vyškov je rozšířená. Jediné, co chybí, je obložení stylovým štípaným bambusem. V prostoru nedaleko vstupu do zahrady se objeví na jaře příštího roku.

Konstrukce částečně uzavřela i pohled do technického zázemí. „Jelikož stavbu z větší části zajistili pracovníci údržby naší zoologické zahrady a nyní jsou potřeba jinde, obložení bambusem jsme po domluvě se zoologem přesunuli na jaro. Jde o oblíbené místo, ve kterém se s ohledem na povahu primátů stále něco děje. Lemuři kata jsou, zdá se, nadš ení, prostředí venkovního výběhu se jim zamlouvá, spojovací tunel je zajímavý jak pro ně, tak pro návštěvníky,“ shrnula několik týdnů starou novinku ředitelka ZOO PARKu Vyškov Dagmar Nepeřená.

Vznikly i nové cedulky a nové ohrazení, aby dostupnost expozice návštěvníky nesváděla ke krmení primátů. „Vede to k překrmování. A ani u nás zakoupené kukuřičné krmivo jim nesedí do skladby jídelníčku,“ upozornila. Skupina se navíc rozrostla, z původních samců zbyli dva, kteří se narodili už v roce 1998. Společnost jim dělá nově 10 mladých samců z jiných zoologických zahrad, kteří nemohli zůstat v původních chovných skupinách. 

Zvířata s velmi hustou srstí a typicky dlouhým pruhovaným ocasem žijí v celoroční expozici od roku 2010. Vyrostla z nevyužívané části Babiččina dvorečku. Současné rozšíření proběhlo o prostor vedle stáje Afrika. Pomyslně tak propojilo Afriku s Madagaska rem, tedy ostrovem nedaleko africké pevniny, kde lemuři výhradně žijí. „Novinka zcela jistě zkvalitnila prostředí venkovního výběhu lemurů, noví samci jsou pro návštěvníky rovněž dalším lákadlem. Stavbu zahrada zaplatila ze svého investičního fondu, práce vyšly na 100 tisíc korun,“ informoval místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Vedení zahrady se rovněž podařilo „vychytat mouchy“ ve fungování loňské expozice P od hladinou, která poukazuje na zajímavost a pestrost života sladkovodních ryb. „Občas jsme se prali s horší viditelností v suterénní pozorovatelně. Posílili jsme filtraci pískovými filtry, takže Vyškované, kteří k nám chodí opakovaně, si lepší kvality vody už všímají,“ těšilo ředitelku Nepeřenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…