Vyškov: Vedení školek se zaměřila na oplocení svých areálů

01.10.2019 15:59

Byla zvětralá, drolila se a místy se její zděná část rozpadala. Tím docházelo k uvolňování ocelových výplní, u kterých hrozil pád. Opravu plotové zídky kolem celého areálu má za sebou Mateřská škola Šikulka.

Vyškov: Vedení školek se zaměřila na oplocení svých areálů
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Reprezentuje tak další důležitou úpravu v areálech vyškovských škol a školek. Vedení příspěvkových organizací města se v průběhu letních měsíců opět zaměřila na modernizaci svých sportovních a volnočasových areálů.

Někde stavební zásahy přesáhly ještě do zářijových týdnů. Práce v Šikulce spočívaly v otlučení a oškrábání zvětralého zdiva zídky a pětice sloupků, v upevnění a zazdění uvolněných plotových výplní. „Řemeslníci rovněž osadili nové zídkové hlavy a současně vyměnili branky u vstupů i velkou dvoukřídlou bránu u hlavního vchodu. Práce vyšly na téměř 325 tisíc korun,“ poznamenala ředitelka školy Milena Moravcová, která spravené oplocení před začátkem nového školního roku představila vedení vyškovské radnice.

V areálu navíc přes letní prázdniny zvelebili celou školní zahradu: mulčováním, zatravněním, prořezáním stromů i sázením nových.

Podobný problém se zídkou a oplocením řešilo vedení Mateřské školy Dědická. Drolila se a bortila zejména z ulice Pazderna. Plot i vstupní branka byly původní. Nyní došlo k nezbytné výměně, přes léto proběhla první ze dvou etap. „Došlo k vybourání šedesát metrů dlouhé zídky a plotu z ulice Pazderna, kde byl stav nejhorší. Vyměněná je vstupní hlavní branka, vítězná firma odstranila rovněž túje směrem ke křižovatce Dědická. Byly plotem natolik prorostlé, že jejich údržba byla velmi složitá a nákladná. Plot ničily, navíc byly proschlé,“ shrnula vyškovská místostarostka Karin Šulcová.

První etapa stála bezmála 490 tisíc korun. „Kroky se zídkou zajistí větší bezpečnost dětí, zaměstnanců, ale i kolemjdoucích, kteří využívají veřejný chodník. Podstatná je také výrazně lepší vizuální stránka objektu coby celku,“ odkázala ředitelka mateřské školy Miroslava Hamplová k loňské nové fasádě i k herním prvkům na zahradě z roku 2017.

Druhá etapa vybourání zídky a plotu má proběhnout v příštím roce, konkrétně úsek z Dědické ulice. „Počítáme s náhradou tújí, aby vhodná zeleň oddělovala rušnou silnici od zahrady mateřinky,“ připomněla ředitelka.

Plány na příští rok má rovněž vedení Šikulky. „Rádi bychom postavili velký altán na školní zahradě pro výuku polytechniky a environmentální vzdělávání,“ dodala ředitelka Moravcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…