Vysoké Mýto: Architektonická studie využití budovy sídla bývalého okresu je hotová

03.10.2021 20:12 | Tisková zpráva

Město Vysoké Mýto má zpracovanou architektonickou studii na využití budovy sídla bývalého okresu v ulici Gen. Závady, kterou získalo do svého majetku od Pardubického kraje v roce 2014.

Vysoké Mýto: Architektonická studie využití budovy sídla bývalého okresu je hotová
Foto: mesto.vysoke-myto.cz
Popisek: Vysoké Mýto

Řádně ji tehdy zabezpečilo a stavebně technicky zajistilo, současně pro ni začalo hledat vhodné a smysluplné využití.

„Po dlouhém zvažování a poté, co zastupitelstvo odmítlo zamýšlené využití budovy jako pedagogicko-poradenské centrum, jehož součástí by byl i provoz výchovného ústavu pro mládež, který je nyní naproti v jednom podlaží domova mládeže, nakonec jako jediná reálná varianta vyplynulo bydlení,“ řekl starosta František Jiraský.

Město proto zadalo u architektonického ateliéru at DESTYL, s. r. o., zpracovat architektonickou studii, aby navrhla úpravy budovy na byty.

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí

Architektonická studie doporučuje vrátit budově původní podobu, a to včetně vikýřů a členění střechy. V návrhu je objekt rozčleněn na dva trakty. Obě patra by měla být přístupná rovněž výtahem umístěným v křídle budovy sousedícím s poliklinikou. V domě by mělo vzniknout 20 bytů převážně 2+kk a 3+kk, ale jsou zde i byty 1+kk a 4+kk. Pro každý byt by mělo být přiděleno jedno parkovací místo ve dvoře a ke všem bytům by měl být v suterénu k dispozici i sklep. V budově by mohly vzniknout prostory i pro nějaké služby.

„Počítáme s tím, že bude také nutné provést finanční a provozní analýzu a pokud se na tomto záměru v zastupitelstvu shodneme, budeme pokračovat zadáním projektové dokumentace pro stavební povolení,“ řekl starosta.

Budova byla postavena v druhé polovině 19. století pro C. K. Berní úřad. Později v domě sídlil okresní úřad, a nakonec sloužily prostory domu jako internát a domov mládeže. Mezi lety 2006 až 2008 byl objekt s pomocí státních dotací rekonstruován a měl sloužit pro ubytování studentů středních škol. Rekonstrukce zůstala pro nedostatek finančních prostředků nedokončena.

Nevyužívanou budovu bývalého okresu Pardubický kraj převedl městu Vysokému Mýtu spolu s dalšími pozemky a budovami ve Vysokém Mýtě, pro které neměl další využití, a naopak město převedlo kraji pozemky a budovy, využívané vysokomýtskými středními školami, zřizovanými Pardubickým krajem.

Architektonická studie je k dispozici ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…