Výstava v suterénu radnice odhalí zapomenuté dějiny města Liberce

13.06.2014 14:30

Výstava se veřejnosti otevře za účasti primátorky Martiny Rosenbergové v rámci Libereckého jarmarku v sobotu 14. června v 10.15 hodin.

Výstava v suterénu radnice odhalí zapomenuté dějiny města Liberce
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Zapomenuté dějiny města Liberce, tak se bude jmenovat výstava, kterou spolu se statutárním městem Liberec připravilo sdružení Archa 13 a Komunitní středisko Kontakt v suterénu budovy historické radnice.

Jedinečná expozice návštěvníkům přiblíží historii města a umožní jim nahlédnout do výsledků nejnovějších archeologických výzkumů, které proběhly v posledních letech na Nerudově náměstí a v Kostelní ulici v Liberci. Výzkumy na obou místech spolufinancovalo město Liberec. Prázdné prostory po bývalé Galerii U Rytíře zaplní hlavně velkoformátové fotografie a další obrazový materiál.

Právě Nerudovo náměstí, které město Liberec v roce 2012 kompletně revitalizovalo, vydalo archeologům mimořádně významné objevy. V místech původního vojenského polního lazaretu badatelé nalezli jeden z nejlépe zachovalých hromadných kostrových hrobů z období Sedmileté války a bitvy u Liberce, která proběhla v dubnu roku 1757. Výstava by měla veřejnosti přiblížit také archeologický výzkum z Kostelní ulice. V okolí kostela Sv. Antonína archeologové objevili část jednoho z nejstarších středověkých hrobů, dále hroby z pozdějších období, a to včetně předmětů - křížků, medailonků apod., část spodní stavby kaple Božího hrobu postavené v roce 1772 a fragmenty původní kamenné dlažby.

Z dalších témat zde bude představeno neznámé liberecké podzemí či srovnávací fotografie vybraných míst Liberce, tak jak vypadá dnes, a jak vypadal před téměř sto lety. Nebudou chybět ani příběhy obyčejně neobyčejných Liberečanů, informace o zajateckém táboře v Ostašově či o zapomenuté Haléřově tvrzi. Návštěvníci se také dozvědí více o tajemstvím opředeném Javornickém pokladu. U vstupu do expozice pak budou připomenuty liberecké události ze srpna roku 1968.

Expozice „Zapomenuté dějiny města Liberce“ se stane historickým infocentrem a současně rozcestníkem pro nově budovanou síť naučných stezek (Památná místa bitvy u Liberce, Nejstarší Liberec, hornická stezka u Liberce, apod.).

Expozice bude veřejnosti přístupná od pondělí do pátku od 10.00 do 17.00 hodin a v sobotu od 10.00 do 14.00 hodin. Výstavu bude provozovat Komunitní středisko Kontakt Liberec. Příležitost k pracovnímu uplatnění tak získají senioři i lidé se zdravotním handicapem. V minulosti byla roční návštěvnost Galerie U Rytíře přibližně 2500 návštěvníků. Cílem je toto číslo zdvojnásobit.

Prohlídka expozice bude současně začleněna do prohlídkových okruhů radnice. Odborný výklad zajistí pracovníci Komunitního střediska Kontakt.

Výstava bude otevřena od pondělí do pátku od 10.00 do 17.00 hodin a v sobotu od 10.00 do 14.00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…