Žamberk bude mít novou cyklostezku

25.04.2018 20:38

Po úspěšné realizaci cyklostezek Letohrad-Žamberk a Králíky-Červená Voda pokračuje Sdružení obcí Orlicko v přípravě dalších projektů zaměřených na zvýšení dopravní bezpečnosti cyklistů a chodců. Jedním z těchto projektů je cyklostezka Valdštejn-Šušek.

Žamberk bude mít novou cyklostezku
Foto: wikipedia
Popisek: Žamberk.

Ta bude spojovat obec Písečnou s cyklostezkou Letohrad-Ústí nad Orlicí v obci Hnátnice. Hlavním cílem výstavby této cyklostezky je zvýšení bezpečnosti cyklistů, kteří směřují z oblasti Žamberka a jeho okolí směrem na Ústí nad Orlicí, zejména tím, že jejich dopravu odklání z frekventovaných silnic III/31014 (Písečná, Žampach, Hnátnice) a II/312 Žamberk- Ústí nad Orlicí.

Začátek cyklostezky je v osadě Valdštejn (místní část obce Hnátnice), kde se cyklostezka napojuje na stávající asfaltovou místní komunikaci, po které je vedena dálková cyklotrasa č. 18, a následně na cyklostezku Letohrad-Ústí nad Orlicí. Cyklostezka je vedena proti proudu Potočnice směrem k obci Písečná, do km 0,521 podél levého břehu, od km 0,521 až do konce úpravy podél pravého břehu, a končí napojením na stávající místní komunikaci obce Písečná s asfaltovým krytem na hrázi rybníka Šušek. Převedení přes Potočnici je řešeno novou lávkou.

Cyklostezka Valdštejn-Šušek bude obousměrnou stezkou pro cyklisty a chodce s celkovou délkou 1,268 km. Cyklostezka bude mít šířku (bez krajnic) 2,5 -3 m a bude mít povrch z důvodu požadavku orgánů ochrany přírody z jemnozrnné lomové výsivky. Pouze napojení na místní komunikaci ve Valdštejně a poslední úsek na hrázi Šušku s napojením na místní komunikaci v Písečné bude řešen s krytem z asfaltového betonu. 

Realizací cyklostezky Valdštejn-Šušek dojde nejen k podstatnému zvýšení bezpečnosti cyklistů a chodců dojíždějících mezi Žamberkem a Ústím nad Orlicí za vzděláním a za prací, ale tento projekt bude mít i významný vliv na kvalitu životního prostředí, kdy dojde ke snížení využívání motorových vozidel a tím k omezení emisí výfukových plynů.

Předpokládané náklady na realizaci této cyklostezky se budou pohybovat okolo 7 mil. Kč a vlastní realizace cyklostezky bude záviset na zajištění financování z dotačních programů. První možností je podpora v rámci výzvy MAS Orlicko, z.s., na projekty bezpečné dopravy, kdy Sdružení obcí Orlicko připravuje podání žádostí o podporu na konec dubna 2018. V případě úspěchu této žádosti by byl reálný termín výstavby cyklostezky Valdštejn-Šušek v roce 2019.

Přestože je investorem přípravy a výstavby této cyklostezky Sdružení obcí Orlicko, financování projektové přípravy a dofinancování vlastní výstavby je a bude zajištěno prostřednictvím příspěvků měst Žamberk a Letohrad, obcí Dlouhoňovice, Dolní Dobrouč, Písečná, Žampach, Hnátnice a svazku obcí Region Orlicko-Třebovsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…