Zlín: Město připravuje ve třech lokalitách záchytná parkoviště

01.10.2020 17:39

Statutární město Zlín připravuje projekty pro výstavbu záchytných parkovišť, tzv. P+R (z angl. park and ride).

Zlín: Město připravuje ve třech lokalitách záchytná parkoviště
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Jedná se o jedno z důležitých částí pro řešení dopravy ve Zlíně, které kombinuje osobní automobilovou dopravu s dopravou veřejnou. Umožňuje tak budování záchytných parkovišť v blízkosti zastávek MHD, jiných terminálů veřejné dopravy nebo zřizováním parkovišť spojených s městem speciální linkou veřejné hromadné dopravy. Záchytné parkoviště nabízí výhody jako je např. možnost ponechat zde auto po celý den a přepravit se dále pomocí MHD.

„Pro naše město je výstavba záchytných parkovišť velmi důležitá, především proto, abychom podpořili cestování MHD a tím i částečně ulehčili centru města od náporu vozidel,“ sdělil informace Michal Čížek, radní pro oblast dopravy.

V současnosti se aktivně pracuje na přípravě záchytných parkovišť ve 3 vybraných lokalitách - na ulici Fryštácká u místní části Kostelec, na ulici Štefánikova u Malé scény a na Příluku u průmyslové zóny.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí

Záchytné parkoviště na ul. Fryštácká je vzhledem k budoucí výstavbě dálničního přivaděče od města Fryšták a návaznosti na cyklostezku a dopravnímu spojení linek MHD strategickým místem. Kapacita parkujících vozidel bude 150 míst s možností následného rozšíření až do cca 500 parkovacích a odstavných míst. Parkoviště pro osobní vozidla bude řešeno s vazbou na možné zastávky MHD v obou směrech s bezpečným přechodem chodců přes silnici II/490. Součástí návrhu parkoviště bude parkování pro jízdní kola (B+R), stanoviště pro elektromobily, veřejné osvětlení nebo toalety.

Záchytné parkoviště na ul. Štefánikova bude mít kapacitu přibližně 150 míst. Parkoviště pro osobní vozidla bude řešeno s vazbou na možné zastávky MHD v obou směrech s bezpečným přechodem chodců přes silnici II/490. Součástí návrhu parkoviště bude taktéž parkování pro jízdní kola (B+R), stanoviště pro elektromobily, veřejné osvětlení, toalety.

Pro parkoviště P+R na ulici Fryštácká a na ulici Štefánikova u Malé scény se nyní zpracovává dokumentace pro územní rozhodnutí.

Záchytné parkoviště na Příluku by mělo pojmout zhruba 130-140 vozidel. S větší kapacitou parkoviště bohužel nelze uvažovat z důvodu vlastnictví pozemků, kterými je město limitováno. Výstavba záchytného parkoviště P+R je doplňující stavbou k investiční akci Silničního napojení průmyslové zóny Zlín – východ. U záchytného parkoviště na Příluku nyní běží územní řízení a připravují se dokumentace pro další stupně řízení směřující k realizaci jednotlivých záchytných parkovišť. Předpokládaná cena je 20 mil. korun, termín realizace je pak plánován na rok 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…