Znojmo: Centrum osvěží mlhy a živé slunečníky

12.06.2021 19:09

Historické jádro Znojma je velkým lákadlem pro místní i turisty. Je to také místo, které nedává moc možností umístit zeleň, která by nás v horkých dnech ochlazovala. Město Znojmo proto našlo jiné řešení. Vybraná místa osvěží mlžící sprchy a brány a stín jako živé slunečníky poskytnou ploché stromy.

Znojmo: Centrum osvěží mlhy a živé slunečníky
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Mlžící sprchy, tzv. mlžítka, jsou jednoduchá zařízení, která rozprašují vodu a slouží k lehkému osvěžení. Znojmo je využilo už dvě předchozí letní sezóny na Horním náměstí, kde jsou i letos. Další mlžítka jsou umístěna v ulici Přemyslovců a ve Středním parku (u náměstí Komenského). Sprchy jsou opatřeny stabilním kovovým rámem, který Městská zeleň Znojmo osázela květinami.

„Mlžítka jsou nyní v provozu už třetí rok, máme na ně pozitivní odezvu. Měnili jsme u některých pouze jejich umístění. Jsou totiž mobilní a můžeme je bez problému přemisťovat. Letos jsme se rozhodli rozšířit tento způsob ochlazení ještě o další mlžící systém na Masarykově náměstí,“ zmínil starosta Znojma Jakub Malačka.

Zmíněný systém na Masarykově náměstí je již také v provozu a ochlazuje tzv. suchou mlhou. Zjednodušeně - na sloupy veřejného osvětlení v úseku od Domu umění po ulici Zámečnickou (přibližně 100 metrů) je umístěno vedení s tryskami, které rozprašují mlhu. Suchá se mlha nazývá z toho důvodu, že se kapky vody vypaří ještě před dopadem na zem. Náklady na pořízení mlžné brány jsou přibližně ve výši 200 tisíc korun a před samotnou instalací bylo potřeba připravit připojení elektriky a vody.

Výhodou mlžících systémů je, že vodu rozprašují a díky větru se voda rozptýlí nejen pod nimi, ale i několik metrů od nich. Navíc lze ovládat na dálku jejich provoz tak, aby byla spuštěna pouze v době, kdy je to opravdu potřeba. „IT oddělení Správy nemovitostí města Znojma se podařilo vyvinout aplikaci, která nám umožní mlžítka dle potřeby dálkově zapnout/vypnout. Výsledkem je větší úspora vody a možnost reagovat na změny počasí. V aplikaci můžeme nastavit nejen samotné spuštění a vypnutí, ale i různé intervaly,“ vysvětlil starosta.

V boji proti parnu nesmí chybět ani zeleň a stín, který nám dává. Originální platany, které jsou nezvykle rostlé tak, že jejich koruna tvoří plochu podobnou slunečníku, brzy poskytnou stín v parčíku na Divišově náměstí (před budovou okresního archivu). Stromy jsou vysazené v nádobách, které budou osázeny i letničkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …