Znojmo: Dotace pomohou opravit domy v centru města

23.03.2023 13:55 | Tisková zpráva

Dotace z rozpočtu města letos pomohou opravit 11 domů v centru Znojma. Jejich majitelé si mezi sebou rozdělí celkem 950 tisíc korun. Rada města žádosti o dotace projednala na své schůzi v pondělí 20. března. Žádosti míří do zastupitelstva, které o nich bude rozhodovat na svém dubnovém zasedání.

Znojmo: Dotace pomohou opravit domy v centru města
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Město poskytuje dotace na obnovu nemovitostí v centru prostřednictvím svého dotačního programu Podpora obnovy památkově nechráněných nemovitostí na území Městské památkové rezervace Znojmo a v jejím ochranném pásmu a podpora reklamního označení provozoven na území MPR Znojmo. Podporuje tak majitele domů, které nejsou památkově chráněny.

„Zatímco majitelé památkově chráněných nemovitostí mohou čerpat finanční pomoc z dotací Ministerstva kultury, vlastníci ostatních domů takovou možnost nemají. Přitom i oni musí při rekonstrukcích splňovat veškeré nároky, které jsou na opravy domů v centru města kladeny,“ vysvětlila místostarostka Bohumila Beranová.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí

Příjemci dotací hodlají peníze použít nejčastěji na výměnu či rekonstrukci oken, opravu fasád nebo renovaci vchodových dveří. Jednotlivé dotace, které rada města doporučila zastupitelům schválit, se pohybují od 65 tisíc korun do sta tisíce korun. Minimální spoluúčast žadatelů je dle podmínek 50 procent.

Dotační program běží ve Znojmě od roku 2016, kdy nahradil Fond revitalizace. Podmínky dotačního programu byly připomínkovány i ze strany Národního památkového ústavu. Žádosti o dotace na následující rok se podávají vždy na podzim v předem stanovených termínech.

Kromě dotací na stavební úpravy nemovitostí, které jsou v programu přesně specifikovány, z něj lze čerpat i peníze na náklady spojené s architektonickým návrhem reklamního označení provozoven v MPR a na náklady spojené s jeho zhotovením. V tomto případě pak mohou žadatelé požádat kdykoliv v průběhu aktuálního roku, nejpozději však do 30. září. V roce 2022 bylo podpořeno 10 žádostí v celkové výši 909 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…